U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Omladinski ambasadori pomirenja u Beogradu

Asmir Šestan, predsjednik udruženja „Pokret za Evropsku kulturnu saradnju“ iz Tuzle je izabran za mirovnog veleposlanika IV-te generacije u okviru projekta „Omladinski ambasadori pomirenja“ koji organizuje Omladinski odbor za obrazovanje uz podršku Ambasade Velike Britanije.

U ovom projektu održanom u Beogradu, sudjelovali su mladi ljudi iz Srbije, Makedonije, Kosova* i Bosne i Hercegovine. “Ovo je četvrta generacija mirovnih ambasadora. Projekat omogućava mladima da ostvare komunikaciju i da razgovaraju o društvima koja se nalaze u procesu tranzicije, kao i to da se iznađu ideje za rješavanje problema u tranziciji” naveli su organizatori. Asmir Šestan, jedan od izabranih ambasadora iz Bosne i Hercegovine izjavio je da je program rada bio vrlo interesantan i produktivan koji se sastojao od posjeta državnim institucijama Srbije, ambasadoru Hrvatske, predstavniku Delegacije Evropske Unije za Srbiju, Fondu za humanitarno pravo te od niza predavanja stručnjaka iz različitih oblasti.

“Ono što je veoma bitno jeste da se prilikom studijske posjete u Beogradu stvorila atmosfera za objektivan i otvoren razgovor o temama koje su još uvijek aktuelne i za koje smo uspjeli pronaći zaključke te na taj način u narednom periodu možemo kao promoteri dobre regionalne saradnje učestvovati u procesu izgradnji mira u ovom dijelu Evrope.”, dodao je ambasador Šestan.

Nakon završetka projekta, učesnici su za uspješno završenu studijsku posjetu u Beogradu, dobili certifikate i medalje, čime su postali omladinski ambasadori pomirenja, čiji je zadatak da u budućnosti rade na regionalnom pomirenju.

Izvor: Kameleon.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Show Buttons
Hide Buttons