U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Pomirenje je brže uz ambiciozne mlade!

Youth Reconcilation Ambassador ili Mladi ambasadori pomirenja jeste program održan drugi put u Beogradu, u periodu od 23. do 28. XII. Ovaj program realizovao je Omladinski odbor za obrazovanje iz Beograda, uz podršku Britanske ambasade, a svi oni okupljeni su radi sprovođenja ideje pomirenja u regionu. Tokom šestodnevnog trajanja programa, učesnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova imali su priliku da
obiđu Narodnu skupštinu Republike Srbije, Agenciju za borbu protiv korupcije, nevladinu organizaciju Fond za humanitarno pravo i Tužilaštvo za ratne zločine i organizovani kriminal, gde su se bliže upoznali sa njihovim
radom. Raznovrsnost tema i predavača imala je za cilj da se mladi kritički osvrnu na bolne teme zajedničke prošlosti radi evropskih integracija i bolje budućnosti.

Prilikom diskusije o zajedničkim temama, mladi su dobili mogućnost da jednu temu šire razmotre iz različitih perspektiva svih zemalja učesnica. Razmena mišljenja omogućila je svima da pre nego što se odluče na osudu drugih, kritički promisle o ulozi svoje zemlje i realno sagledaju problem u regionu. Uvidelo se da je zajednička prošlost devedesetih godina interpretirana drugačije od zemlje do zemlje. Mediji i državni moćnici uticali su na širenje mržnje i razdvajanja, uprkos svim sličnostima naroda u regionu.

Okupljeni su imali priliku da čuju i diskusiju psihologa Tamare Tomašević (The power of identity. I am the change I want to see in the world) koja je govorila o tome da se sistem i svest menjaju počevši od pojedinaca i da čak i samo jedna osoba, prenoseći svoje znanje i iskustvo, može uticati na promenu sveta.

Kao zaključak ostaje činjenica da je uvek potrebno širiti svest mladih o procesu pomirenja i raditi na zajedničkom prevazilaženju predrasuda radi stabilnosti regiona, mada taj poduhvat nije nimalo lak.

Izvor: nish.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Show Buttons
Hide Buttons