U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Vračo: Uz pomirenje i saradnju, sve ide brže

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, poručio je uoči Božića da će Srbija cijelu narednu godinu posvetiti pomirenju. Da se u Beogradu radi u tom pravcu, mogao bi posvjedočiti i upravo završeni susret „ambasadora pomirenja“, čija je misija promocija tolerancije i nenasilnog rješavanja problema, u organizaciji beogradskog Omladinskog odbora za obrazovanje. Bosnu i Hercegovinu je na ovom susretu predstavljala Nermina Vračo, 23. godišnja studentica iz Visokog.

Multiperspektivna diskusija koja je bila cilj beogradskog susreta, bh. ambasadorici Nermini najviše je pomogla da shvati koliko je bitno da pored vlastitog znanja saslušamo i drugu stranu, kako bi izgradili pravilan pristup prema ekonomskoj i političkoj situaciji u regiji.

Na pitanje da li smatra da su predrasude na balkanskim prostorima prepreke pomirenju, Nermina kaže: „Predrasuda ima i uvijek će ih biti. Mi mladi treba da ulažemo u svoje znanje što je moguće više. Ne smijemo dopustiti sebi bilo kakvu predrasudu prije provjerene informacije i kvalitetnog istraživanja, koje bi trebalo biti sagledano i iz druge perspektive“.

Tokom susreta najviše ju je dojmilo predavanje Dubravke Stojanović, profesorice na Univerzitetu u Beogradu, koja je akcenat stavila na historiju, odnosno koliko je bitno imati jednu historiju koju trebaju da napišu sva tri naroda.

Za političku i ekonomsku stabilnost

Vračo smatra da je sa pomirenjem i boljim odnosima sve lakše. „Bosna i Hercegovina je siromašna zemlja kojoj je potrebna bolja politička i ekonomska stabilnost. Sa pomirenjem i boljim odnosima lakše je sarađivati, i dogovarati unutar regiona, a samim tim i procedura tranzicije ide dosta brže“, kaže ambasadorica Nermina Vračo.

Dvadeset izabranih učesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova diskutovali su na teme kao što su tranziciona pravda, ratni zločini, regionalni sukobi i evropske integracije. Podržati mlade iz regiona da prevaziđu prepreke i predrasude kako bi pristupili mirnom rješavanju problema primarni je cilj održavanja beogradskog skupa „ambasadora pomirenja“.

Federalna.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Show Buttons
Hide Buttons