U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

ПРЕКУ БАЛКАНСКО ПОМИРУВАЊЕ ДО ЕВРОПСКА ИДНИНА

Признавањето на државните одговорности за војните од деведесетите, но и личните признавања, како припадници од оваа нација или оваа етничка заедница, за конфликтите и убиствата на територијата на екс Југославија, беше најголем предизвик за учесниците на овогодинешниот, трети по ред, Балкански семинар за млади амбасадори во Белград. Организиран од Младинскиот Образовен Комитет во Белград, годинава за прв пат учествуваат и четворица македонски претставници.

„Сите ги знаевме неправдите и злосторствата кои ни беа нас нанесени како етнички припрадници на одредени групи, а само малку знаевме за неправдите кои беа нанесени од страна на нашите етнички групи врз другите. Да признаеш неправда направена од “своите” беше когнитивно непоимливо и емоционално застрашувачко. Па на крајот, нели патриотизмот не е криминал? Но што ако е заслепен?“, вели Александра Савевска која беше учесник на семинарот.

Таа вели дека времето за помирување беше вчера, но никогаш не е доцна.

„Помирување ни е потребно за да престанеме да живееме во минатото и да изградиме иднина на почит и толеранција. Правдата без емпатија и толеранција е како автомобил без воланот, секогаш ќе ве одведе во погрешна насока“, додава Савеска.

Целта на семинарот беше да се согледат различните перспективи и сослушување на различните мислења, кои се многу значајни за политичките и социјалните решенија на регионот, но и за европската иднина. Во текот на програмата посетени беа неколку позначајни институции, како Белградскиот парламент, канцеларијата на Белградскиот суд за воени злосторства, Хуманитарниот центар за правда и невладината организација за европска мобилност.

„Да се биде Младински амбасадор за помирување значи да веруваш, а потоа и да дејствуваш кон регионалното помирување. Одговорноста е пред се во вољата да погледнеш надвор од кутијата. Да говориш за толеранција и почит и влезеш во мултиетнички дијалог и го надминеш говорот на омарза и дискриминација“, вели македонската учесничка.

Наталија Јосифоска – Радио МОФ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons