U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Čestitke izabranom predsedniku Aleksandru Vučiću

Uz veliku pobedu dolazi i velika odgovornost, a posao organizacija civilnog društva je da kritikuju i da beskompromisno ukazuju na odgovornost. Vučić da podnese ostavku na mesto predsednika SNS.

Izjava direktora Instituta za evropske poslove, Naima Lea Beširija, povodom predsedničkih izbora.

Nezaposlenost, male plate i penzije, kriminal, korupcija, siromaštvo i beda su problemi sa kojima se građani suočavaju u 2017. godini. U odnosu na period od pre pet godina nešto više od trećine građana navodi da živi lošije, a 15% građana vidi sebe van Srbije. Od predsednika očekujem da doprinese rešavanju ovih izazova, transparentno i demokratski uz podsticanje šireg dijaloga sa građanima.

Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije, navedeno je u Ustavu. Uz čestitke izabranom predsedniku Aleksandru Vučiću podsećam da uz veliku pobedu dolazi i velika odgovornost. Posao Instituta za evropske poslove, i drugih organizacija civilnog društva, je da vlast kritikuje, ne da hvali, i da beskompromisno ukazuje na odgovornost u vršenju javnih funkcija.

Gospodine Vučiću, od vas očekujem da svoju dužnost obavljate u duhu vladavine prava i da budete predsednik svih građana. Nadam se da ćete pratiti primer predsednika Nikolića i da ćete se odreći svih funkcija koje su nespojive sa funkcijom predsednika uključujući i funkciju predsednika Srpske napredne stranke.

U civilnom društvu imate partnera, ne neprijatelja i pozivam vas na dijalog.

Naim Leo BEŠIRI

Beograd, 3.4.2017.g.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons