U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Agencija za borbu protiv korupcije priznala da protivzakonito koristi tajne podatke

Agencija za borbu protiv korupcije dostavila je Institutu za evropske poslove odgovor na pitanja u kojima je potvrdila sumnje Instituta da suprotno zakonu koristi tajne dokumente. U dopisu koji je upućen Institutu, Agencija za borbu protiv korupcije je potvrdila da u svom posedu ima čak 99 dokumenata označenih nekim od stepena tajnosti.

U dopisu je potvrđeno da su zaposleni u Agenciji za borbu protiv korupcije imali pristup tajnim podacima, iako je Agencija u prethodnom odgovoru navela da niko od zaposlenih nema odgovarajući bezbednosni sertifikat da ovim dokumentima pristupi. To je potvrdila i Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost koja je nadležna za izdavanje bezbednosnih sertifikata za pristup tajnim podacima.

Institut za evropske poslove podseća da Zakon o tajnosti podataka („Službeni glasnik RS“, br. 104/2009) neovlašćeno postupanje sa tajnim podacima klasifikuje kao krivično delo (član 98.), a određuje i prekršajnu odgovornost odgovornog lica u organu vlasti (član 99.). Za krivično delo Zakon određuje zatvrosku kaznu u visini do petnaest godina u zavisnosti od okolnosti i stepena tajnosti podataka o kojima je reč. Za prekršajnu odgovornost odgovornog lica u organu javne vlasti određene su novčane kazne do visine od 50.000 dinara.

Pozivamo Ministarstvo pravde i Grupu za nadzor nad tajnošću podataka da pokrene odgovarajući postupak za utvrđivanje odgovornosti za kršenje Zakona o tajnosti podataka od strane Agencije za borbu protiv korupcije. Sa druge strane, pozivamo Narodnu skupštinu da hitno izabere članove Odbora agencije koji od 2015. nisu u punom sastavu i trenutno samo dva člana od devet imaju važeći mandat. Izbor članova odbora neophodan je i kako bi se izabrao novi direktor na već sprovedenom konkursu, obezbedio zakoniti rad Agencije i sprečilo dalje derogiranje ove važne nezavisne institucije.

Institut za evropske poslove upućuje poziv i svim institucijama da ne dostavljaju dokumenta označena nekim od stepena tajnosti u smislu Zakona o tajnosti podataka Agenciji za borbu protiv korupcije dok zaposleni u ovoj instituciji ne dobiju odgovarajuće sertifikate. Takođe, pozivamo i Kancelariju Saveta za nacionalnu bezbednost, da objavi podatke o broju izdatih sertifikata po institucijama.

Verujemo da Agencija za borbu protiv korupcije kao nezavisno regulatorno telo mora da poštuje zakone, baš kao i sve druge institucije Republike Srbije. Vladavina prava i pravna država su ostvarivi ciljevi samo ako se institucije koje treba da ih sprovedu u delo i same pridržavaju pravila.

1.       Odgovor Agencije za borbu protiv korupcije o rukovanju tajnim podacima

2.       Odgovor Agencije za borbu protiv korupcije o bezbednosnim sertifikatima

3.       Odgovor kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost o bezbednosnim sertifikatima Agencije

Beograd, 28.4.2017. g.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons