U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

IEP podneo Zahtev Upravoj inspekciji da proveri navode VBA

Institut za evropske poslove izražava zabrinutost da Vojnobezbednosna agencija ne poseduje informacije ni dokumenta koje sadrže informacije o broju fizičkih i pravnih lica nad kojima primenjuje mere tajnog prikupljanja podataka definisanih članom 12. Zakona o VBA.

Institut je u martu podneo zahtev VBA za dostavljanje informacija o broju fizičkih i pravnih lica nad kojima je ova agencija preduzela mere u 2015. i 2016. godini, zbog čega su mere preduzete, koje su to mere, da li postoji pravilnik o stavljanju lica pod mere, da li su dostupna imena sudija koji su odobravali mere, broj podnetih zahteva za primenu mera Višem sudu i da li VBA poseduje Plan integriteta u skladu sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije. Budući da VBA nije odgovorila u zakonskom roku, Institut se obratio Povereniku za informacije od javnog značaja koji je u maju doneo Rešenje da VBA dostavi tražene podatke Institutu u roku od pet dana.

 

Od šest pitanja koje je Institut postavio VBA, dobili smo odgovor na dva, da VBA nema Pravilnik kojim bi se regulisalo stavljanje lica pod mere i da je u toku izrada Plana integriteta. U istom dopisu VBA od 9. juna, obavešteni smo da ne poseduju informacije o broju fizičkih i pravnih lica koje su stavili pod mere, zbog čega su mere preduzete, koje su to mere, da li su dostupna imena sudija koji su odobravali mere i koji je broj podnetih zahteva za primenu mera Višem sudu.

 

Kako nam je teško da poverujemo da VBA ne poseduje navedene informacije upravo smo podneli Zahtev Upravnoj inspekciji Ministarstva javne uprave i lokalne samouprave, koja je zadužena za kontrolu zakonistosti rada javne uprave, da izvrši kontrolu i utvrdi da li su navodi VBA tačni.

 

          Ukoliko se ispostavi da VBA nema podatke o broju lica nad kojima primenjuje mere tajnog prikupljanja podataka definisanih članom 12. Zakona o VBA, mi ovde govorimo o potpunoj odsutnosti kontrole službi bezbednosti i njihovom zakonitom radu.

 

            Pozivamo Parlament Srbije, a posebno Odbor za kontrolu službi bezbednosti, Savet za nacionalnu bezbednost, Biro za koordinaciju i Predsednika Republike da u okvirima svoje nadležnosti izvrše institucionalnu kontrolu službi zarad slobode i bezbednosti građana Srbije.

Preuzmite prilog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons