U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Zločin u Srebrenici dobio je još jedno ime i prezime

Ratko Mladić osuđen je na doživotnu robiju za genocid i progon, istrebljenje, ubistvo i nehumani čin prisilnog premeštanja na području Srebrenice 1995. godine; progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i nehumano prisilno premeštanje u opštinama širom BiH; ubistva, teror i protivpravni napad na civile u Sarajevu; i uzimanje za taoce osoblje UN-a. Oslobođen je optužbe za genocid u šest drugih opština u BiH 1992. godine.

Ovo je trenutak da političke elite, stručna javnost i civilno društvo razgovaraju sa građanima o zločinima Ratka Mladića i drugih, i da se iskoristi istorijska šansa za jasno odricanje od zločinačke i politike negiranja zločina kako bi pomirenje među narodima bilo moguće. Odgovornost je na svima nama da jasno i glasno izgovorimo imena počinioca zločina kako bi se obesmislila nacionalistička mantra o kolektivnoj odgovornosti.

Vreme je za mir. Na putu uspostavljanja trajnog mira u Regionu vreme je da počnemo da razgovaramo o zločinima i patnjama žrtava kako bi naša deca bila oslobođena tereta prošlosti i kako bi mogla da grade zajedničku evropsku budućnost. Inicijativa organizacija civilnog društva iz celog regiona za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine – REKOM, može pomoći uspostavljanju dobre osnove za pomirenje.

Pozivamo nadležne institucije u Srbiji da usvoje Zakon o zabrani negiranja ratnih zločina kako bi, između ostalog, stravičan zločin u Srebrenici mogao da bude nazvan pravim imenom – genocid. Pored zakona, potrebno je da Ministarstvo prosvete revidira nastavni plan i program kako bi proces pomirenja mogao da dobije svoju potporu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Show Buttons
Hide Buttons