U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Izveštaj sa #EUdebate „Parlamentarni izbori – bojkot ili izlazak?“

Uslova za fer i demokratske izbore nema, ali nikad ih nije ni bilo. Za jedne, bojkot je jedini mehanizam koji je preostao da se izborimo za demokratske i fer izbore i to vide kao iznuđen potez. Za druge, ulica nikada nije bila dobar način osim kada su se na ulici branili izborni rezultati. Svi postavljaju pitanje: šta dan posle?

U utorak, 29. oktobra, u Novom Sadu u Hotelu Park, u organizaciji Instituta za evropske poslove, održana je debata na temu “Parlamentarni izbori – bojkot ili izlazak?”. Debata je deo projekta “Debatovanje o odnosima Srbije i Evropske unije” koji podržava Ambasada SR Nemačke u Beogradu.

Debatu je moderirala novinarka Olja Bećković, a govornici su bili Dragan Šormaz (Srpska napredna stranka), Nenad Čanak (Liga socijaldemokrata Vojvodine), Borko Stefanović (Stranka slobode i pravde), Sanda Rašković-Ivić (Narodna stranka), Đorđo Žujović (Liberalno-demokratska partija) i Bojan Klačar (CeSID). Govornici su se osvrnuli na trenutnu situaciju u Srbiji povodom pitanja izbornih uslova za predstojeće parlamentarne izbore, bojkota ili izlaska na iste, kao i na to kako trenutna politička situacija utiče na odnose sa EU i budućnost evrointegracija u Srbiji.

Borko Stefanović smatra da je bojkot iznuđeno rešenje koje je neophodno da bi se u Srbiji održali slobodni izbori, kojima bi prethodio sporazum sa SNS-om ili Evropom kao posrednikom, kao i prelazna vlada.

Sanda Rašković Ivić rešenje izazova nedemokratskih izbornih uslova takođe vidi u bojkotu, navodeći bojkot kao legitimno rešenje i poslednju liniju odbrane za demokratiju u Srbiji. Ona smatra da bojkot predstojećih parlamentarnih izbora neće izazvati nove tenzije među biračima.

Sa druge strane, Bojan Klačar veruje u to da će se predstojeći parlamentarni izbori održati u relativno boljim uslovima nego prethodni izbori, s obzirom na najavljene promene u zakonu koje će u određenoj meri unaprediti izborne uslove. On navodi da, prema istraživanjima CeSiD-a, bojkot ima primetnu podršku među biračima opozicije, ali ne i većinsku, što ukazuje na podeljenost birača opozicije povodom ovog pitanja.

Predstavnici LDP-a i LSV-a rešenje problema nedemokratskih izbornih uslova ne vide nužno u bojkotu istih. Član predsedništva LDP-a Đorđo Žujović je rekao da u Srbiji ne postoji problem sa zakonima o izbornim uslovima, već pre svega sa bazičnim zakonima i primenom istih. On navodi da je evidentan nedostatak političke kulture u Srbiji, uzimajući u obzir da u Srbiju dolaze bivši poslanici Evropskog parlamenta kako bi se bavili temom ponašanja političkih aktera tokom izborne kampanje što je signal da nemamo razvijeno političko društvo.

Nenad Čanak insistira na pitanju – šta činiti dan posle bojkota? Prema njegovom mišljenju, izborni uslovi su trenutno na izuzetno niskom nivou i navodi da su izborni uslovi tokom trajanja prethodnog zakona, u vreme Slobodana Miloševića, bili bolji. Na pitanje Olje Bećković o bojkotu ili izlasku na predstojeće parlamentarne izbore, on je rekao da je to pitanje u okviru redova LSV-a još otvoreno i da će se o tome u budućem periodu izjasniti glavni odbor stranke naglašivši da ulica nikada nije dobro rešenje osim kada se na ulici branio izborni rezultat 2000.

Kao jedini predstavnik vladajuće stranke, narodni poslanik Dragan Šormaz smatra da su izborni uslovi u Srbiji dovoljno dobri i da prostor za demokratske izbore postoji. Nezavisno od toga, on najavljuje da će se izborni uslovi unaprediti i da itekako postoji ambicija vlasti da se ostvare promene na ovom polju. Po pitanju funkcionerske kampanje, Dragan Šormaz ne prepoznaje nikakav vid zloupotrebe od strane funkcionera Srpske napredne stranke. Na pitanje o njegovim nedavnim kritikama na račun koalicionih partnera iz Socijalističke partije Srbije, Šormaz navodi da SPS nedovoljno pruža podršku evrointegracijama Srbije i da zbog toga veruje da im je mesto pre u opoziciji, nego u vlasti.

Govornici su se usaglasili da postoje razlike u stavovima oko izlaska na izbore pod ovakvim uslovima, ali i da postoji volja i potreba za dijalogom kako bi se atmosfera i uslovi među građanima poboljšali. Sa druge strane, postoje evidentne nesuglasice govornika povodom mogućih posledica potencijalnog bojkota predstojećih parlamentarnih izbora, kako u vidu odnosa Srbije i EU, tako i u razvoju trenutne političke situacije u Srbiji.

Video sa debate možete naći na: http://bit.ly/eudebataNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons