Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE – Povodom imenovanja Bratislava Gašića za direktora BIA

Institut za evropske poslove izražava zabrinutost zbog imenovanja smenjenog ministra odbrane g. Bratislava Gašića na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije. Tri su razloga zbog kojeg izražavamo zabrinutost. Integritet i odgovornost, stručnost i dostojnost kandidata nisu na nivou očekivanog za odgovornu fuknkciju kakva je direktor BIA.

Integritet g. Gašića doveden je u pitanje povodom slučaja pada helikoptera Vojske Srbije u beogradskom naselju Surčin 13. marta 2015. godine kada je poginulo sedmoro ljudi uključujući i jednu bebu. Dve godine kasnije ne znamo sve činjenice u vezi sa nemilim događajem, ali je jasno da komandni lanac nije ispoštovan. Odgovornost za funkcionisanje sistema odbrane u tom trenutku je svakako bila na g. Gašiću. Imajući u vidu samo ovaj slučaj, zabrinuti smo zbog ne postojanja odgovornosti za pogibju vojnika, doktora i nekoliko dana stare bebe budući da je bilo potrebno godinu dana da skupština Srbije izglasa njegovu smenu.

G. Gašić se nikada nije bavio bezbednosnim strukturama Srbije, osim što je sa mesta gradonačelnika Kruševca postao ministar odbrane na period manji od dve godine. Po obrazovanju je tehničar za visokogradnju i ekonomista. Međutim, na osnovu člana 2. Zakona BIA obavlja poslove koji se odnose na: zaštitu bezbednosti i otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavom utvrđenog poretka; istraživanje, prikupljanje, obradu i procenu bezbednosno-obaveštajnih podataka i saznanja od značaja za bezbednost. Iz raspoloživih izvora o obrazovanju i karijeri g. Gašića, verujemo da ne poseduje znanja i veštine koje su neophodne za poziciju direktora ove vrlo specifične institucije.

Dostojnost g. Gašća došla je do izražaja nakon uvredljivog komentara novinarki B92 Zlatiji Labović. Premijer Srbije g. Vučić je povodom Gašićeve smene u Parlamentu izjavio: „Odluku o razrešenju Bratislava Gašića s mesta ministra potpisao sam zato što naše društvo mora biti pristojno, a Srbija pristojna, normalna i moderna država.“. Iako se tadašnji ministar Gašić izvinio novinarki rečima: „Molim novinarku TV B92 Zlatiju Labović i sve građane Srbije da mi veruju da se zbog izjave iskreno kajem“, nismo ubeđeni da je za dve godine bez funkcije g. Gašić postao deo pristojne, normalne i moderne države.

Povodom postavljanja g. Gašića za direktora BIA, direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo BEŠIRI je izjavio: U sistemu gde parlament ne sprovodi efikasnu i efektivnu civilnu kontrolu službi bezbednosti, integritet, odgovornost, stručnost i dostojnost su karakteristike neophodne za direktora BIA. Na žalost, g. Gašić ih nije najbolje demonstrirao u prošlosti. Zabrinut sam za zakoniti rad Bezbednosno-informativne agencije ukoliko imamo u vidu da se na rukovodeće funkcije u državnoj upravi postavljaju osobe kojima najčešće nedostaju kvalifikacije, dok su vrlo lojalni i podložni političkom uticaju. Ovo je važan korak za Gašića, ali loš za slobodu građana.“

Beograd, 23.05.2017. g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons