U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

#MladiProtivMržnje: Poziv za učešće na treningu

Zanima te sloboda izražavanja i njene granice? Smatraš da govoru mržnje nije mesto u javnoj sferi i veruješ u važnost tolerancije prema društvenoj i kulturnoj različitosti? Smatraš da se u školama ne govori dovoljno o govoru mržnje? Zanima te da radiš kao omladinski/a edukator/ka?

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan i Institut za evropske poslove pozivaju sve zainteresovane mlade da se prijave za učešće na treningu koji se bavi velikim izazovom Interneta i online komunikacije – govorom mržnje, posledicama govora mržnje i vezama sa nasilnim ekstremizmom.

Internet i online mediji stvorili su prostor za izražavanje mišljenja, građansko novinarstvo, online aktivizam i promociju demokratije i aktivnog građanstva. Ipak, pored prostora za slobodno izražavanje i razmenu mišljenja, medijske platforme mogu biti korišćene i kao arena za uvrede i napade koje se često graniče sa govorom mržnje ili jesu govor mržnje. Govor mržnje predstavlja zloupotrebu slobode izražavanja i kršenje prava drugih građana i kulture tolerancije uopšte.

Pozivamo te da se prijaviš na četvorodnevni trening, koji će biti održan između 12-15 februara 2018 u Beogradu, na temu govora mržnje i njegovog odnosa sa slobodom izražavanja, pravilno reagovanje na govor mržnje, i kreiranje kontra i alternativnih narativa govoru mržnje. Obuka je koncipirana kao trening za omladinske edukatore/ke, pa će učesnici/e biti obučeni/e i kako da stečeno znanje efikasno prenesu na druge mlade ljude.

Trening se sastoji od predavanja, niza radionica, diskusija sa trenerima, predstavnicima relevantnih institucija, organizacija civilnog društva, medija ili medijskih udruženja o govoru mržnje, važnosti poštovanja različitosti i tolerancije, veza između diskriminacije, društvene marginalizacije i ekstremizma.

Uslovi konkursa: Poziv je otvoren za 16 mladih do 30 godina starosti koji žive/rade/studiraju u Beogradu motivisanih da uzmu aktivnu ulogu u društvu i uključe se u borbu ptotiv govora mržnje, koji žele da bolje razumeju govor mržnje i da nastave da koriste stečeno znanje u svom radu.

Formular možete naći ovde. Rok za prijavu je 6. februar 2018. Za sve dodatne informacije možete se obratiti na: ivana.jelaca@media-diversity.org.

Agenda treninga biće naknadna dostavljena učesnicima/cama. Odabrani/e učesnici/e biće obavešteni/e do 8. februara.

Učešće na treningu je besplatno. Sve troškove – hranu tokom trajanja treninga, troškove izleta, kao i troškove puta za učesnike koji putuju pokrivaju organizatori. Smeštaj nije obezbeđen jer se očekuje da svi učesnici/ce trenutno žive u Beogradu. Od učesnika/ca se očekuje da nakon treninga sprovedu jednu aktivnost zavisno od ličnih interesovanja: proizvedu kontra narativ na primer govora mržnje na koji su naišli, napišu blog o treningu ili nekoj od tema koje su obrađene na treningu, urade radionicu na temu govora mržnje u svojoj lokalnoj sredini. U sprovođenju ovih aktivnosti, učesnici/e će imati aktivnu mentorsku podršku. Ova faza zamišljena je kao produžetak procesa učenja.

Projekat #MladiProtivMržnje je deo projekta ‘Borba protiv nasilnog ekstremizma u Srbiji – rano upozoravanje i prevencija’ Misije OEBS u Srbiji.

Show Buttons
Hide Buttons