U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Omladinski ambasadori pomirenja

Krajem decembra (od 23. do 28.) Beograd će biti domaćin drugog seminara na kojem će učestvovati Mladi ambasadori pomirenja, studenti osnovnih i master studija iz Srbije i regiona. Seminar je deo projekta nevladine organizacije Omladinski odbor za obrazovanje koji finansira ambasada Velike Britanije. Ceo program posvećen promociji tolerancije, pomirenju, mirnom rešavanju problema.

Tokom intenzivnih sedam dana, učesnici će moći da razgovaraju i raspravljaju o bivšoj Jugoslaviji, „tranzicionoj pravdi“, evropskim integracijama i nenasilnom rešavanju problema. Pored toga, studenti će posetiti neke od značajnih ustanova. Program obuhvata obilazak Narodne Skupštine Republike Srbije, ambasade Velike Britanije, kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i Tužilaštva za organizovani kriminal i ratne zločine. U ovim ustanovama će se detaljnije upoznati sa njihovim radom i funkcijama, kao i da postavljaju pitanja zaposlenima.

Na kraju seminara, svi učesnici će dobiti diplomu o učešću, a organizator se potrudio da obezbedi i naročito izrađene medalje koje će uručiti predstavnik ambasade VB.

Učesnici su u obavezi da nakon seminara napišu esej na neku od tema o kojoj su slušali i razgovarali, kao i da održe jedno predavanje svojim vršnjacima (peer to peer).

Studentski Zivot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons