Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

Radimo za mir

Work for peace

Institut za evropske poslove, zajedno sa kolegama iz Nemačke komisije za grobove osoba stradalih u ratu otvara konkurs za učešće na zajedničkom obrazovnom programu sa studijskom posetom Mathauzenu, i kratkim posetama Berlinu, Beču i Lincu.

Ove godine okupićemo mlade učesnike od 16 do 24 godine i diskutovati o suočavanju sa nacional-socijalističkom diktaturom u Nemačkoj, kulturi sećanja i o tome da li postoji jedinstvena evropska istorija koju možemo smatrati zajedničkom ili nam raznorodne verzije o sukobima na evropskom tlu govore drugačije. Početkom avgusta 2016. godine učesnici će u Mathauzenu, idiličnom mestu u Austriji, pored reke Dunav i grada Linca, ali mnogo poznatijem po koncentracionom nacističkom logoru tokom II svetskog rata učiti o kulturnom nasleđu i sećanju, saznati više o procesu pomirenja između Nemačke i sila pobednica u poslednjih par decenija.

            Nakon izučavanja metoda pribavljanja podataka, poput intervjuisanja ispitanika, analize diskursa, biografske metode, itd. učesnici će imati priliku da učestvuju i u očuvanju logora Mathauzen kako bi priča o stradanjima mogla da bude prenesena i na buduće generacije. Evropa posle drugog svetskog rada i nemačka priča su nezamislive bez suočavanja sa prošlošću, te će učesnici diskutovati i grupi uzroka rata, kao i o uticaju koje je imao na kasnije događaje, posetiće istorijska mesta i koristiće svoje kreativne veštine da prenesu znanje koje su stekli tokom programa. Tokom studijske posete učesnici će posetiti i druge lokalitete od velikog značaja za evropsko sećanje, kako bi mogli da naprave poređenje sa događajima iz našeg regiona, ali i da diskutuju o ulozi Ujedinjenih nacija i Evropske unije u rešavanju konflikata.

            Učesnici će putem radionica, diskusija i sastanaka imati priliku da istraže sopstvenu perspektivu u odnosu na istoriju, s obzirom na zemlje iz kojih dolaze, i uporede ih sa drugima, kako bi došli do zajedničkih zaključaka. Putem zajedničkih aktivnosti i kulturnih događaja kojima će prisustvovati, učesnici će imati priliku da razviju toleranciju i razumevanje prema mišljenju i stavovima drugih. Pored toga, baviće se osnovnim odlikama Evropske unije koje se tiču razmene ideja i iskustava mladih, što će im biti od pomoći kada budu organizovali omladinske programe u svojim zemljama sa još većim i značajnijim uspehom. Zajedno radimo za mir gde se ne bavimo samo različitim perspektivama u pogledu istorije, već razmatramo prilike za bezbednu i mirnu budućnost Evrope, u kontekstu delovanja mladih.

Ko može da se prijavi?

Državljanstvo ili stalno prebivalište u Srbiji

Uzrasta 16 – 24 godine;

Govori engleski jezik;

Ume i voli da piše;

U mogućnosti je da prisustvuje studijskoj poseti u celosti, od 31. jula 2016 do 13. avgusta 2016. godine

Poseduje važeći pasoš i putno osiguranje za put

Participacija

Tokom studijskih poseta Austriji i posete Berlinu, smeštaj, hrana i piće, kao i same posete biće obezbeđeni od strane organizatora. Učesnici iz Srbije plaćaju participaciju u iznosu od 190€, i u obavezi su da pokriju putne troškove do i od Berlina. Učesnici se okupljaju u Berlinu 31.jula 2016 u 08:00, odakle će čitav tim krenuti autobusom do Mathauzena. Povratak je planiran za 13. avgust 2016, gde će učesnici iz Mathauzena stići u Berlin oko 20:00.

Trajanje programa

  1. Jun 2016: Otvoren konkurs,
  2. Jul 2016: Zatvaranje konkursa u 23:59h,
  3. Jul 2016: Rezultati selekcije,
  4. Jul 2016: Pripremni sastanak odabranih kandidata,
  5. jul – 13. avgust 2016: Studijska poseta Austriji uz posetu Berlinu

Oktobar 2016: pisanje eseja.

Kako se prijaviti?

Popunite prijavni formular i pošaljite ga najkasnije do 10. jula 2016. do 23:59 časova. na mail office@iea.rs

PREUZMITE PRIJAVNI FORMULAR

[tabgarb=tab3]

[/tabgarb]

Show Buttons
Hide Buttons