U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Ovo su ambasadori pomirenja

Ovo su ambasadori pomirenja

Među državama u regionu već dugi niz godina vladaju neprijateljski odnosi. Ovom problemu ne pristupa se dovoljno ozbiljno, niti postoji dovoljno edukacija i seminara koji će doprineti prevazilaženju konflikata koji postoje. „Youth Reconciliation Ambassadors“ je program organizovan od strane Omladinskog Odbora za Obrazovanje potpomognut podrškom Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, koji je učesnicima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i sa Kosova,  pružio šansu da saznaju više o istoriji nastajanja konflikata na ovim prostorima, kao i šta se dosa da uradilo po tom pitanju težeći da ih osnaži da sarađuju u izgradnji svesti ljudi iz svojih država kako se to u budućnosti ne bi ponovilo.

Učesnici programa su kroz petodnevni seminar, od 3. do 8. septembra imali prilike da čuju neke od poznatih predavača i univerzitetskih profesora iz oblasti istorije, psihologije, sociologije, ljudskih prava i sl. Osim toga, bile su organizovane posete nekim državnim institucijama i agencijama. Učesnici su posetili Parlament Republike Srbije, gde ih je ugostio Žarko Korać, član parlamenta, zatim Ambasadu Ujedinjenog Kraljevstva, gde ih je primio i strpljivo odgovarao na pitanja, ambasador Majkl Devenport.
Osim toga, oni su posetili Agenciju za borbu protiv korupcije, Sud za ratne zločine, Centar za ljudska prava, Agenciju za zaštitu ravnopravnosti, kao i Zaštitnika građana. Sve ove posete upotpunile su saznanja koja su učesnici dobili putem predavanja i pomogle da stvore sliku o tome šta institucije koje se time bave, rade u svrhu prevazilaženja konflikata i šta su do sada uradile.Sada je na ambasadorima pomirenja da nova saznanja prenesu svojim vršnjacima kroz radionice i podignu svest svojih sugrađana o značaju izgradnje međusobnih odnosa, ohrabeni činjenicom da sve ono što se dešavalo ne treba zaboraviti, već ga treba prevazići i upamtiti kao nešto što se nikako ne sme ponoviti u budućnosti.

Slike sa ovog događaja pogledajte ovde.

Za Mingl piše: Milica Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons