U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Omladinski ambasadori pomirenja – MojKonjić.com

gasga

Ni gotovo 20 godina nakon ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije ne nazire se kraj problemima sa kojima se susreću sve bivše države.

Posljedice svih dešavanja najviše se odražavaju na mlade ljude koji masovno napuštaju Balkan nemoćni pred otimačinom stranaka, političara i sistema. Pored svih gubitaka koji su zadesili prostore bivše Jugoslavije, najveći gubitak je ideja o zajedničkoj budućnosti i vjerovanje da se bolje sutra ipak može izgraditi.

Konferencija „Youth Reconciliation Ambassadors“ održana u Beogradu od 08.09-13.09. okupila je 25 mladih ljudi spremnih da se uhvate u koštac sa trenutnom situacijom na Balkanu. Konferencija je organizovana od strane Omladinskog Odbora za Obrazovanje u Srbiji pod sponzorstvom Britanske ambasade, a okupila je studente iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Kosova.

Pored različitih i vrlo kvalitetnih predavanja, program je imao za cilj i razmjenu iskustava i stavova o pomirenju i težnji ka Euro-Atlanskim integracijama. Osim toga, govorilo se o ljudskim pravima i zajedničkoj historiji. Studenti su također imali priliku da posjete ambasade, državne i druge institucije u Srbiji, te da o navednim temama raspravljaju sa stručnjacima visokih edukativnih profila.

Učesnici su pokazali entuzijazam i interes da u svojim državama rade na pomirenju i da svojim djelovanjem pomažu prosperitet, napredak i budućnost društva.

Izvor: http://www.mojkonjic.com/vijest.aspx?id=1853&naslov=omladinski-ambasadori-pomirenja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons