U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Mladi ambasadori pomirenja

Od 23. do 28. decembra 2012. godine u Beogradu održan je seminar u okviru programa Youth Reconciliation Ambassadors pod organizacijom Omladinskog odbora za obrazovanje.

Seminar je okupio dvadeset mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije. Ambasada Velike Britanije podržala je ovaj projekat i mlade regiona kako bi prevazišli prepreke i zakoračili u novu i perspektivniju budućnost.

Druga generacija Mladih Ambasadora pokazala je kako se na konstruktivan način mogu riješiti nesuglasice načinjene u prošlosti. Zahvaljujući dobrim predavačima učesnici su imali priliku da diskutuju na teme ljudskih prava, evropskih integracija, suočavanja sa prošlošću i ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji.

Mladi ambasadori imaju zadatak da edukuju i šire stečno znanje u svojim lokalnim zajednicima pozivajući mlade na zajedničku saradnju. Ova studijska posjeta omogućila je mladima i da se upoznaju sa radom Centra za Humantarno pravo, Antikorupcijskom agencijom i Narodnom skupštinom Republike Srbije.

Majkl Devenport, ispred Britanske ambasade u Beogradu uručio je novoj generaciji ambasadora certificate i medalje podržavajući incijativu i saradnju u regionu.

Studomat.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons