U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Mladi ambasadori pomirenja

U organizaciji Omladinskog odbora za obrazovanje i ambasada Velike Britanije, u Beogradu je od 23. – 28. decembra održan seminar za drugu generaciju mladih Ambasadora pomirenja. Na seminaru je učestvovalo i troje kosovskih Bošnjaka.

Seminar je deo projekta nevladine organizacije Omladinski odbor za obrazovanje koji finansira ambasada Velike Britanije. Ceo program je posvećen promociji tolerancije, pomirenju, mirnom riješavanju problema.

Sedam dana intezivnog predavanja , ucesnici sa Kosova, troje Bošnjaka i troje Albanaca, te iz Bosne i Hercegovine i Srbije, razgovarali su o raspadanju bivše Jugoslavije, „tranzicionoj pravdi”, evropskim integracijama i nenasilnom riješavanju problema. Pored toga, studenti su posetili neke od značajnih ustanova.

Rejhan Kurbašević, jedan od učesnika seminara iz Peći, kaže da mu je bilo veliko zadovoljsvo posetiti Beograd.

„Bilo je veoma veliko zadovoljstvo da posle rada na mnogim projektima na Kosovu, organizacije multietničkih seminara i aktivnosti za omladinu iz različitih zajednica, poći u Beograd, čuti mnoga različita mišljenja i podjelit iskustva, dobit mnogo znanja i biti spreman još vise radit sa omladinom u pomirenju i zalaganju pomirenja u regionu“, kazao je on.

Na kraju seminara svi ucsesnici su dobili diplome za učešće i tako postali ambasadori koji će pokušati da prenesu sve informacije omladini iz država kojih dolaze, kao i da intezivno rade na pomirenju kako unutar drave tako i sa drzavama u regionu.

RTKLive.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons