U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Omladinski ambasadori pomirenja

BEOGRAD – Akademija omladinskih ambasadora pomirenja, čiji je cilj edukacija mladih ljudi, održana je u Beogradu u organizaciji Omladinskog odbora za obrazovanje uz podršku Ambasade Velike Britanije.

U projektu su učestvovali učesnici iz BiH, Srbije, Makedonije i s Kosova.

„Ovo je četvrta generacija mirovnih ambasadora. Projekat omogućava mladima da ostvare komunikaciju i da razgovaraju o društvima koja se nalaze u procesu tranzicije, kao i to da se iznađu ideje za rješavanje problema u tranziciji“, naveli su organizatori.

Izudin Karić, jedan od ambasadora iz BiH, kazao je da je program bio interaktivan i produktivan, a sastojao se od posjeta državnim institucijama Srbije, ambasadoru Hrvatske, predstavniku Delegacije EU za Srbiju, Fondu za humanitarno pravo te od niza predavnja stručnjaka iz različitih oblasti.

On je kazao da su učesnici prisustvovali diskusijama koje su bile jako korisne te su doprinijele razvijanju vještina regionalnog pomirenja.

„Činjenica je da se kod mladih ljudi koji su participirali u projektu razvila otvorenost za razgovor i objektivnost u odnosu na događaje iz prošlosti, kao i to da su oni spremni i voljni da rade na izgradnji mira. Zbog toga ovaj projekat smatram velikim uspjehom“, dodao je Karić.

Nakon završetka projekta, učesnici su za uspješno završenu akademiju dobili sertifikate i medalje, čime su postali omladinski ambasadori pomirenja, čiji je zadatak da u budućnosti rade na regionalnom pomirenju.

Nezavisne.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons