U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

ТРИБИНА: ГИ ЗНААТ ЛИ МЛАДИТЕ СВОИТЕ ПРАВА?

Во организација на Младинскиот Совет на Струмица, денеска се одржа панел дискусија за тоа колку младите знаат за своите права и слободи на која говореа професорката по социологија во СОУ „Јане Сандански“, Борка Дончева и Сања Цветкова од Младинскиот Совет, која беше дел од

„Сведоци сме дека секојдневно се прекршуваат правата на луѓето, дали се работи во сферата на политиката, економијата, во образовниот процес, во здравството, културата, значи буквално секаде, во сите сфери“ – вели Дончева, потенцирајќи дека луѓето, во најголем број на случаеви не знаат каде треба да се обратат кога им се прекршени човековите права, некои тоа го сметат дека е нормално и дека не треба да се бара правдата.

Професорката Дончева вели дека механизми за справување со злоупотреба на човековите права во државата постојат и освен судовите, тука е и Народниот правобранител, кој бесплатно ги застапува граѓаните кога им се прекршуваат човековите права, но колку тие успеваат да застанат на страната на граѓаните, тоа е веќе друго прашање.

Сања Цветкова, која беше дел од обуката за заштита на човековите права во Белград, Србија, како млад амбасадор за помирување од Струмица, ги пренесе своите знаења од обуката и впечатоците од повеќето средби со министерот за европски прашања на Србија, Бранко Ружиќ, амбасадорот за Европски прашања во Белград, Мајкл Девенпорд, со универзитетски професори и членови на невладини организации.

Izvor: strumica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons