U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Šesta studijska poseta YRA

Omladinski odbor za obrazovanje uz podršku Britanske ambasade od 7. do 12. decembra organizovao šestu studijsku posetu u okviru programa – Omladinski ambasadori pomirenja. Ovaj oblik akademske posete uključuje studente završnih godina fakulteta društvenih nauka i mlade profesionalce, iz Bosne i Hercegovine, Kosova*, Srbije i Makedonije. Teme predavanja su iz područja evropskih integracija, ljudskih prava i pomirenja u regionu.

Program obuhvata tri glavne teme, koje se obrađuju tokom vrlo intenzivnog radnog dana: EU integracije, istorija i proces pomirenja i saradnje u regionu. Odabrani kandidati prisustvovali su predavanjima i učestvovali u posetama različitim institucijama (vladinim institucijama, ambasadama, univerzitetu, političkim strankama i organizacijama civilnog društva). Predavači i moderatori na programu su stručnjaci iz diplomatije, vladinih institucija, organizacija civilnog društva, univerziteta i iz medija, a neki od njih su Pjer Mirel, Olja Bećković, Borko Stefanović, Majkl Devenport, Valdet Sadiku.

Nakon studijske posete, učesnici su u obavezi da organizuju prateće aktivnosti programa (medijsko pojavljivanje, vršnjačka edukacija, pisanje eseja) u okviru svojih lokalnih zajednica, razmatrajući EU integracije i proces regionalnog pomirenja. Svim kandidatima koji su uspešno završili ovaj program dodeljuje se sertifikat, kao i zvanje Omladinskog ambasadora pomirenja u regionu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons