U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

P2P: Challenging Extremism (P2PCE) SP15

EdVenture Partners (EVP) i Omladinski odbor za obrazovanje (OOO) uz podršku Stejt Dipartmenta SAD pozivaju zainteresovane studente da učestvuju u globalnoj inicijativi P2P: Challenging Extremism (P2PCE). Odabrani kandidati imaće priliku da pokrenu i vode kampanju protiv nasilja i ekstremizma na Internetu i osvoje put u Vašington D.C. u junu 2015!

Terorističke i ekstremističke grupe za koje se ispostavilo da vrlo dobro vladaju upotrebom tehnologije i društvenih medija predstavljaju sve veći izazov mnogim zemljama. One vrlo uspešno predstavljaju „džihad“ kao super, nešto što je zanimljivo, privlačno i prijemčivo mladim ljudima širom sveta, što za posledicu ima povećan broj novih ekstremista. S obzirom na ovu sve snažniju pretnju, potrebno je stvoriti onlajn prostor koji će, umesto da manipuliše mladim ljudima, oslabiti moć i uticaj ovih grupa. Od suštinskog je značaja da društva pokrenu snažnije i uticajnije onlajn odgovore na ovu pojavu i dobiju tu bitku.

Program se sastoji iz dve faze: razviti i primeniti kampanje i poslati onlajn poruku protiv ideologije nasilnog ekstremizma, pokrenuti i razviti globalnu kampanju i okupiti pristalice borbe protiv nasilja na Internetu.

EVP program je sredstvo kojim će mladi ljudi, društvene mreže i aktivne zajednice pomoći borbu protiv nasilnog ekstremizma i okupljanja njegovih pristalica. Ova ideja može biti ostvarena samo uz pomoć studenata iz celog sveta koji su digitalno pismeni i svesni uticaja društvenih mreža na društvo. Studenti će pokrenuti digitalne kampanje koje su značajne i sa kulturološkog aspekta, a koje će okupiti studente sa razvijenom građanskom svešću, kao i manje aktivne građane.

U programu na međunarodnom nivou učestvuje 20 timova, od kojih je 14 iz SAD i 6 iz drugih zemalja sveta. Svaki tim raspolaže sa $2,000 kako bi sproveo svoju kampanju. Studenti će navedena sredstva koristiti kako bi primenili različite onlajn strategije, video sadržaje, aplikacije za mobilne telefone i druge digitalne mogućnosti u cilju edukacije, motivacije i uticaja na aktivnu omladinu, ali i na pasivne građane. Program obuhvata i međunarodno takmičenje na kraju kog najuspešniji timovi dobijaju priliku da osvoje stipendiju kako bi rezultate svojih kampanja predstavili partnerima u Vašingtonu D.C. i kako bi se takmičili za novčanu nagradu.

BEZBEDNOST: Bezbednost studenata koji učestvuju na programu izuzetno je važna. Ovaj program nije osmišljen kao borba protiv bilo koje ekstremističke grupe; osnovni cilj programa je osmišljavanje kampanja koje će poslužiti u svrhu edukacije javnosti o borbi protiv ekstremizma kao pojave, u kakvom god obliku da se ispoljava. S obzirom da se program organizuje pod pokroviteljstvom Stejt Dipartmenta SAD, neophodno je da sam program bude u potpunosti transparentan.

Status: Ova kampanja je rezultat aktivne saradnje između Stejt Dipartmenta SAD i EVP. Sve konačne informacije o programu biće uključene i objavljene u opis projekta na proleće 2015. godine.

Cilj: Uključiti studente iz SAD i drugih zemalja u osmišljavanje i sprovođenje društveno značajnih digitalnih kampanja koje podstiču i uključuju veliki broj ljudi da se suprotstave nasilnom ekrstremizmu putem programa podržanom od strane Stejt Dipartmenta SAD.

KO MOŽE DA SE PRIJAVI?

Studenti osnovnih i master studija koji studiraju u Srbiji i poseduju srpsko državljanstvo, i imaju od 18 do 30 godina treba da pošalju svoju biografiju i popunjen prijavni formular na p2pce@iea.rs najkasnije do 25. januara 2015. do 23:59 časova.

Rezultati konkursa biće objavljeni na www.iea.rs 26. januara 2015. do 23:59 časova. Učesnici moraju potvrditi svoje učešće do 27. januara 2015. do 11:00 časova.

TROŠKOVI PROGRAMA

Participacija za učešće na programu iznosi 20 evra u dinarskoj protivvrednosti. Svi troškovi učešća na programu pokriveni su od strane organizatora i uključuju: školarinu, razvijanje i vođenje kampanje, lokalne putne troškove i materijale. Smeštaj učesnika neće biti obezbeđen, ali će studentima koji žive van Beograda biti refundirani troškovi prevoza za potrebe sastanaka.

Sve programske aktivnosti biće održane u Beogradu, u Američkom kutku, izuzev prezentacija pobedničkih timova, koje će biti održane u Vašingtonu D.C. početkom juna 2015.

KAKO ĆE TIM BITI ORGANIZOVAN?

Tim će biti sastavljen od odabranih kandidata iz Srbije. Učesnici će se sastajati jednom nedeljno i zajedno raditi na razvijanju svoje kampanje protiv nasilnog ekstremizma na Internetu. Tim će raspolagati sa sumom od $2,000 kako bi svoju ideju sproveo u delo. Predstavnici onih timova čija je kampanja bila najuspešnija imaće priliku da u junu 2015. godine predstave svoj rad partnerima u Vašingtonu D.C. i osvoje novčanu nagradu – $5,000 za prvo mesto, $3,000 za drugo mesto i $1,000 za treće mesto.

P2PCE program Application Form

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons