U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Medijska aktivnost – Katarina Bošnjak

Omladinski ambasadori izmirenja

U Beogradu je od 7. do 12. septembra održan seminar pod nazivom „Omladinki ambasdori izmirenja“.

Organizator je NVO Omladinski odbor za obrazovanje uz podršku britanske ambasade u Beogradu. Za učesnike je odabrano dvadeset naprednih studenata i mladih profesionalaca iz oblasti društvenih nauka, iz zemalja regiona: Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i sa prostora Kosova, a našu lokalnu zajednicu je predstavljala Katarina Bošnjak.

Oni su tokom ove studijske posete prošli kroz intenzivan edukativni program praćen razmenom znanja, skustava, mišljenja i perspektiva. Obuhvćen je niz teme, kao što su: sukobi na prostoru bivše Jugoslavije, pravna i politička pozadina Međunarodnog suda pravde, integracija zemalja Balkana u EU, njihovi međuodnosi i dr.

Poseban akcenat je stavljen na proces izmirenja datih zemalja kao krucijalan korak na putu ka priključenju Evropskoj uniji. Edukacije su držali stručnjaci iz sfera politike, prava i drugih društvnih nauka.

Ovo je do sada peta i pedposlednja generacija ‘mladih ambasadora’, koji sada imaju zadatak da svoje znanje prenesu u svojim lokalnim zajednicama. Završnoj ceremoniji programa prisustvovao je britanski ambasador Dominik-Hajdn Brajtvajt.

Katarina Bošnjak

ZvornikDanas

Katarina Bošnjak postala mladi ambasador mira

“Omladinski ambasadori izmirenja” je intenzivan edukativni program koji organizuje NVO Omladinski odbor za obrazovanje iz Beograda u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u Srbiji. Program je započet 2010. godine, a završava se 2015. godine. Ove godine, održan je od 7. do 12. septembra u Beogradu, i okupio je 20 mladih intelektualaca iz zemalja regiona: Srbije, BiH, Makedonije i sa prostora Kosova.

Obrađene su brojne teme koje se tiču situacije u pomenutim zemljama, ratnih događaja i posledica koje su za njima ostale, kao koraka koje je potrebno preduzeti ne bi li se krenulo dalje.

Akcenat je stavljen na neophodnost poboljšanja odnosa među različitim nacijama.

Učesnici su imali priliku da slušaju stručnjake iz datih oblasti, da diskutuju i razmenjuju mišljenja.

Na završnoj ceremoniji, zvanično su poneli titule omladinskih ambasadora izmirenja, ozvaničene sertifikatima i medaljama časti, koje im je uručio britanski ambasador Dominik-Hajdn Brajtvajt.

Po završetku programa, vratili su se u svoje lokalne zajednice sa misijom da svoje znanje prenesu dalje.

Katarina Bošnjak je u četvrtak, 25. septembra organizovala diskusiju na temu „Važnost izmirenja naroda u zemljama zapadnog Balkana, na njihovom putu ka priključenju EU“, u SŠC „Petar Kočić“.

„Nadam se da sam doprinela proširenju znanja i podizanju svesti mladih Zvorničana o ovim aktuelnim temama, kao i da sam ih podstakla da se i sami aktiviraju u cilju dobrobiti njihove države i njihove budućnosti“, rekla je Katarina.

Pressrs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons