U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Medijska aktivnost – Tamara Bilbija

„Valcer sa Bashirom“ večeras u Biciklističkoj kuhinji

Anti-ratni animirani film pod nazivom „Valcer sa Bashirom“ reditelja Arija Folmana biće prikazan u sredu, 17. septembra u 20 časova u kafiću „Culture Exchange“.

culture_exchange

Povod ove projekcije je projekat „Omladinski ambasadori pomirenja“, seminar na temu mirenja država balkanskog regiona, koji je od 7. do 12. septembra održan od Beogradu a u organizaciji Omladinskog odbora za obrazovanje, uz podršku Britanske ambasade u Srbiji. Učesnici ovog programa bili su napredni studenti iz oblasti društvenih nauka i mladi profesionalci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i sa Kosova.

Prema rečima predstavnice-ambasadorke Srbije na seminaru Tamare Bilbije, ideja programa bila je da podstakne multi-perspektivni pristup diskusijama o temama od suštinske važnosti za sve zemlje bivše Jugoslavije.

seminar_bg1

„Smatramo da je razmena iskustava među mladim ljudima poreklom iz susednih zemalja, od kojih se svaka nalazi u različitoj fazi tranzicije, od koristi za rađanje novih ideja i prevazilaženje sukoba iz prošlosti. Verujemo da je jedino na ovaj način moguće doći do mirnog rešavanja sukoba i zajedničkog napretka regiona“, kaže za 021.rs Bilbija i dodaje da će mladi ambasadori iz navedenih zemalja aktivno raditi na saradnji i pomirenju među bliskim državama. „Znanje koje sam stekla tokom boravka u Beogradu nastaviću da razvijam, a nadam se da ću zajedno sa svojim kolegama uspeti u misiji da se mladi ljudi sa ovih prostora okrenu zajedničkoj i lepšoj budućnosti“, poručuje Tamara Bilbija.

seminar_bg2

Inače, film „Valcer sa Bashirom“ premijerno je prikazan na Kanskom festivalu 2008. godine, a nagrađen je za originalni, hrabri i iskren pristup složenim temama.

Radio 021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons