U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Knjaževac : Poseta Parlamentu Republike Srbije

Zajednička fotografija ispred Skupštine

U periodu od 21 – 25.maja ove godine, održana je „Simulacija rada parlamenta Republike Srbije“.

Uz pomoć Omladinskog odbora za obrazovanje i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država40 srednjoškolaca iz 30 opština, okupilo se sa ciljem da se upoznaju sa najbitnijom institucijom u državi, Narodnom skupštinom Republike Srbije, kroz simulaciju usvajanja jednog zakona, kao i da razgovaraju o političkom aktivizmu i aktivnom građanstvu.

Jana Markovićiz Knjaževca je sa svojim vršnjacima posetila Narodnu skupštinu Republike Srbije i u nastavku teksta nam prenosi svoje utiste i zapažanja.

U okviru ovog programa posetili smo „Narodnu skupštinu Republike Srbije“, „Centar za promociju nauke“ i „Ministarstvo omladine i sporta“.

Posebno su nam se svidela predavanja odličnih govornika: Selene Torlaković koja je zabočela debatu o kulturi dijaloga, Ivana Đurića iz „Inicijative mladih za ljudska prava“, koji je govorio o aktivizmu mladih, Snežane Klašnje iz „Ministarstva omladine i sporta“ koja se potrudila da nas informiše o tome na koji način možemo postati mladi aktivni i odgovorni građani, Đorđa Vukovića iz „Cesid-a“ koji nas je uveo u sam izborni proces u Republici Srbiji, Bobana Stojanovića iz „Qzeeria Centra“ koji je govorio o građanskoj odgovornosti i „Poverenica za zaštitu ravnopravnsti“ dr.Nevena Petrušić koja nam je pričala o tome zašto je bitna transparentnost i ravnopravnost.

Simulacija sednice Narodne skupštine: Sednicu Narodne skupštine otvorila je predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković, koja nas je pozdravila i razgovarala o trenutnim dešavanjima u zemlji. Imali smo čast da sa narodnim poslanikom Vladimirom Pavićevićem diskutujemo o samom radu skupštine kao i da razgovaramo sa Ambasadorom SAD-a Majklom D. Kirbijem. Kao narodni poslanici upoznali smo se sa radom stranaka i poslaničkih odbora, u okviru stranke podnosili amandmane, kasnije stavljali na glasanje te amandmane i na kraju svi zajedno izglasali jedan zakon.

Simulacija mi je pomogla da naučim kako da postanem aktivan građanin, kako da doprinesem radu svoje škole i opštine, da shvatim da je moj glas itekako bitan kao i učestvovanje u donošenju odluka. U okviru interinterkulturalno veče  kada su svi učesnici predstavljali svoje gradove upoznala sam se sa kulturom i običajima raznih delova Srbije. Stekla sam nova poznanstva, provela se fenomenalno i što je najbitnije naučila nešto što će mi u životu sigurno trebati.

Vesti Knjaževac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons