U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Završen trening za mlade pravnike

Dvadeset mladih pravnika i pravnica u nedelji iza nas uzelo je učešće na programu Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji koji realizuje Institut za evropske poslove uz podršku Američke ambasade u Srbiji. Tokom treninga oni su imali prilike da se upoznaju sa različitim aspektima zaštite prava manjina kako u teoriji, tako i u praksi.

Profesorka dr Nevena Petrušić sa niškog Pravnog fakulteta, nekadašnja Poverenica za ravnopravnost, otvorila je program predavanjem o ljudskim pravima i mehanizmima koji građanima stoje na raspolaganju da ih zaštite. Njen kolega sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu profesor dr Srđan Đorđević svoje predavanje posvetio je domaćoj i međunarodnopravnoj zaštiti prava manjina.

Osim akademskog i pravnog aspekta zaštite prava učesnici su imali prilike i da razgovaraju o praksi zaštite i izazovima sa kojima se organizacije civilnog društva i branitelji ljudskih prava suočavaju. Dragoslava Barzut predstavila je različite inicijative civilnog društva u zaštiti prava LGBT osoba, kao i slučajeve zaštite u praksi koji su dobii sudski epilog, ili epilog pred nekom od nezavisnih institucija. Marija Demić govorila je o pravima romske populacije i učinkovitosti mera afirmativne akcije koje je država preduzela u cilju poboljšanja položaja Roma i Romkinja. Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo učesnike je upoznao sa masovnim kršenjima ljudskih prava tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Trenerica Tamara Tomašević i trener Demir Mekić su tokom programa sa učesnicima radili na razvijanju empatije i saosećanja sa žrtvama kršenja ljudskih prava. Svojim radionicama za razvijanje empatije i radionicama forum teatra učesnicima su preneli osećanja i sutaciju onih čija se prava krše.

Tokom boravka u Nišu, učesnici i učesnice programa posetili su i institucije čiji rad utiče na stanje manjinskih prava i sa njima razgovarali o aktuelnom stanju, problemima i prostoru za unapređenje situacije. Od Zaštitnice građana čuli su informacije o njenom radu u praksi, kao i o konkretnim slučajevima koji su bili specifični. U Skupštini grada Niša učesnici su od predsednika komisija i saveta koji se bave manjinskim pravima, nacionalnim manjinama, rodnom ravnopravnošću i osobama sa invaliditetom, dobili informacije o ulozi Skupštine u zaštiti prava manjina. U razgovoru su se čuli problemi i izazovi, ali i predlozi rešenja. Konačno, u poseti Višem sudu u Nišu, sudije ovog suda prezentovale su svoj na polju zaštite ljudskih i manjinskih prava. Ovaj deo poseta posebeno je značio polaznicima zbog suočavanja sa ljudima koji donose odluke koje se tiču povreda prava naših sugrađana, što je pokazao i veliki broj njihovim pitanja.

Program Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji obuhvata i jedan poseban deo posvećen aktivnostima učesnika i učesnica treninga. U narednom periodu, oni će organizovati vršnjačke edukacije za preko 300 mladih ljudi u svojim gradovima. Očekujemo da polaznici predstave program, ali i diskutiju o pitanjima zaštite manjinskih prava u Srbiji medijskih tekstova, priloga i gostovanja. Konačno, oni će napisati i dvadeset predloga praktičnih politika koje treba da unaprede lokalne mehanizme zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Institut za evropske poslove zahvaljuje Američkoj ambasadi u Srbiji na dosadašnjoj podršci programu Branitelji i braniteljke manjinskih prava, kao i svim predavačima i trenerima koji su dali svoj doprinos realizaciji programa. Treća generacija polaznika, odnosno branitelja i braniteljki manjinskih prava u Srbiji pokazatelj je da mladi žele da se bave važnim temama koje nisu u dovoljnoj meri zastupljene u formalnom obrazovanju. Zato ćemo uskoro nastaviti sa realizacijom programa, i već kroz dva meseca pokrenuti narednu generaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons