U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Reagovati na napade na Inicijativu mladih i Anitu Mitić

Institut za evropske poslove osuđuje medijsku hajku koja se vodi protiv Inicijative mladih za ljudska prava i direktorke ove organizacije Anite Mitić. Hajka koju predvodi Informer posledica je ćutanja institucija o napadu na aktiviste Inicijative mladih koji se dogodio 17. januara na tribini Srpske napredne stranke u Beški na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin.

Nakon što je Srpska napredna stranka aktiviste i aktivistkinje Inicijative nazvala fašistima, ministar policije Nebojša Stefanović propustio priliku da osudi nasilje, a premijer Vučić više isticao činjenicu da su donatori Inicijative iz inostranstva nego činjenicu da su aktivisti napadnuti, hajka je otpočela.

Današnja naslovna strana Informera sa nizom laži i optužbi na račun Incijative mladih za ljudska prava i Anite Mitić neprihvatljiva je u demokratskom društvu. Ovaki smišljeni i naručeni potezi targetiraju pojedince i čine od njih legitimne mete nasilja.

U vezi sa ovim pozivamo tužilaštvo, policiju, Regulatorno telo za elektronske medije i Savet za štampu da reaguju, a organizacije civilnog društva da sa pažnjom prate rad medija i državnih organa u vremenima kada je sloboda govora ugrožena, a branitelji ljudskih prava na meti.

Govor mržnje prema političkim neistomišljenicima, crtanje mete na njima, opravdavanje nasilja i veličanje ratnih zločinaca ne smeju da imaju mesta u Srbiji. Institut za evropske poslove uvek će se boriti protiv toga da Srbija postane zemlja u kojoj je nasilje prihvatljivo, ljudska prava garantovana samo maloj grupi privilegovanih, a ratni zločinci heroji. Institut za evropske poslove još jednom najsnažnije osuđuje napad na aktiviste i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava i osmišljene medijske napade na direktorku Anitu Mitić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons