U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE Povodom izbora novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije

Institut za evropske poslove iz Beograda pozdravlja izbor Dragana Sikimića za direktora Agencije za borbu protiv korupcije. Verujemo da se ovim izborom stavlja tačka na čestu promenu direktora ove institucije budući da je u poslednjih godinu dana tri puta raspisivan javni konkurs za direktora agencije. Verujemo da se sada rad Agencije može obavljati u punom obimu.

Podsećamo da postoji sumnja da su zaposleni u Agenciji nezakonito pristupali tajnim dokumentima kada su novinarima dostavljali informacije o imovini gradonačelnika Malog. Na osnovu dokumenata Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost, Institut je utvrdio da niko od zaposlenih u Agenciji, u trenutku dostavljanja informacija, nije imao odgovarajući bezbednosni sertifikat za pristup tim podacima i uputio je zahtev Ministarstvu pravde, koje je nadležno za sprovođenje Zakona o tajnosti podataka, da izvrši inspekcijski nadzor što se do danas nije dogodilo.

Prethodno izabrana direktorka, Majda Kršikapa posle svega dva meseca na toj poziciji podnela je ostavku samo nekoliko dana pošto je Institut za evropske poslove dobio obaveštenje od Agencije da je direktorka Kršikapa podnela zahtev za inspekcijski nadzor Agencije od strane Ministarstva pravde u vezi sa postupanjem zaposlenih sa dokumentima sa oznakom tajnosti u slučaju imovine gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Institut za evropske poslove poziva novopostavljenog direktora Agencije da izvrši kontrolu zakonitosti rada Agencije i podnese zahtev za inspekcijski nadzor Agencije od strane Ministarstva pravde i da o obavesti javnost o rezultatima nadzora.

Evropska komisija već godinama unazad u svojim redovnim izveštajima o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji naglašava da nema napretka na polju borbe protiv korupcije, a činjenica da novi zakon o Agenciji još nije usvojen samo podržava tu tezu. Podsećamo direktora Sikimića da Agencija ima važnu preventivnu ulogu u društvu i pozivamo ga da temeljno pristupi rešavanju sistemskih problema koje Agencija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons