U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

SABOTAŽA KAO SREDSTVO SUŽAVANJA PROSTORA ZA POLITIČKI DIJALOG!

ZAŠTO SMETA RAZGOVOR NA #EUdebata?

Niški hotel New City otkazao je gostoprimstvo Institutu za evropske poslove na dan održavanja #EUdebata pod nazivom „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“ koja je trebalo da se održi večeras, 22. aprila od 19 do 21h. U obrazloženju otkazivanja debate, samo nekoliko sati pred održavanja iste, navodi se da je cela sala poplavljena zbog havarije. Sumnjamo u tačnost ovih navoda, budući da hotel ne dozvoljava timu Instituta da pristupi sali i uveri se u havariju, a hotel ne nudi ni jednu alternativu. Na debati je najavljena kao moderatorka novinarka Olja Bećković, a trebalo je da govore pred više od 200 Nišlija profesor medijske etike dr Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić. Prvobitno je savetnica predsednika Srbije, Suzana Vasiljević potvrdila svoje učešće na debati, a potom otkazala uz obrazloženje da je na putu obećavši da će govoriti na debati u Beogradu 15. maja.

Teme o kojima je trebalo da se razgovara su: Zašto su slobodni i etični mediji neophodni za razvoj demokratije i društva? Sa kakvim se izazovima novinari suočavaju u vremenu uzavrelih političkih tenzija? Koliki praktični uticaj na slobodu govora imaju pristupni pregovori sa Evropskom unijom? Koji su ostali izazovi i problemi sa kojima se Srbija sreće na polju stvaranja prostora za dijalog i razmenu mišljenja u društvu?

Otkazivanje gostoprimstva hotela, u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a Novice Tončeva, za večerašnju debatu Institut za evropske poslove vidi kao sabotažu i sužavanje prostora za dijalog o važnim temama za sve građane. O problemu zatvaranja javnih prostora za kritičku misao u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, Institut je već obavestio Evropsku komisiju i Delegaciju Evropske unije u Srbiji. Sada obaveštavamo i javnost da je sve teže razgovarati u javnim prostorima. Prostori koji su potvrdili, a zatim i otkazali gostoprimstvo u vrlo kratkom roku u poslednjih godinu dana su Bitef Teatar i Dvorana kulturnog centra u Beogradu, Niški Sinfonijski orkestar i Oficirski dom u Nišu i pozoršte Joakim Vujić u Kragujevcu. Svi prostori su otkazivali pod različitim izgovorima, a najčešći je da su zaboravili da upravo u tom trenutku imaju već nešto.

O nepristrasnosti debata govori činjenica da je u više od 20 debata u 6 najvećih gradova u Srbiji, pozvano da govori više od 300 ljudi, a govorililo više od 80 govornika svih političkih opcija, univerziteta, kulture i medija i stručne javnosti, uključujući i one sa kojima Institut nema ničeg zajedničkog. Neki od govornika su bili Antonela Riha, Bojana Maljević, Borko Stefanović, Boško Jakšić, Branislav Lečić, Branko Ružić, Čedomir Jovanović, Dejan Vuk Stanković, Dinko Gruhonjić, Dragan Šormaz, Dragan Šutanovac, Dragoslav Draža Petrović, Dragoslava Barzut, Dušan Čavić, Dušan Milisavljević, Dušan Šaponja, Galeb Nikačević, Goran Gonđa, Goran Miletić, Hajrudin Hajrović, Jovanka Matić, Jadranka Jovišić, Jovo Bakić, Ljubica Gojgić, Majkl Davenport, Maja Kamenov, Marija Stokuća, Marko Savković, Marko Šelić, Milan Marić, Miloš Bošković, Miloš Janković, Miloš Jovanović, Minja Bogavac, Miodrag Majić, Miroslav Prokopijević, Nenad Čanak, Nenad Cvetićanin, Nikola Burazer, Nikola Tanasić, Rada Trajković, Ratko Femić, Rodoljub Šabić, Sead Biberović, Semir Gicić, Slobodan Arežina, Sonja Biserko, Srbijanka Turajlić, Srđan Nogo, Stefan Gajić, Stevan Dojčinović, Stevan Filipović, Suzana Grubješić, Teofil Pančić, Vesna Pešić, Vukašin Obradović, Zoran Lutovac i Žarko Korać.

Institut se izvinjava svim građanima i građankama Niša, govornicima, moderatorki i svim firmama koje su angažovane kao tehnička podrška zbog otkazivanja debate. U skladu sa ugovorom hotel će morati da plati kaznu zbog otkazivanja, a Institut će pokrenuti i pravnu proceduru za naplatu svih troškova koji su nastali u organizaciji. Međutim, najveći trošak, diskusija sa građanima o važnim temama je nenaplativ. Pozivamo građane Niša da u diskusiji sa svojim političkim predstavnicima oslobode javne prostore za dijalog i obečavamo da ćemo doći u Niš ponovo!

Naredna #EUdebata najavljena je za 15. maj u Domu omladine Beograda, ako nam oni ne otkažu gostoprimstvo takođe. Debata je deo projekta „Debatovanje o odnosima Srbije i Evropske unije“ koju finansira Ambasada SR Nemačke u Beogradu koja je takođe obaveštena o incidentu. Beograd,

22.04.2019. g.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons