U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Stavovi građana Srbije prema Kosovu

Smanjuje se broj građana koji smatraju da je Kosovo izgubljeno, ali skoro polovina ne misli da će Srbija ikada uspostaviti punu kontrolu. Većina građana ne zna šta je plan Vlade Srbije za Kosovo, dok četvrtina smatra da će ova Vlada priznati nezavisnost; tri četvrtine ne bi podržalo nezavisnost, ali bi nešto manje njih glasalo protiv na referendumu, dominantno mišljenje građana je da je potrebno uspostaviti trajni mir sa Albancima

Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je u martu 2021. istraživanje javnog mnjenja o stavovima građana Srbije prema Kosovu. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1207 ispitanika. Teme istraživanja su bile: status Kosova, plan Vlade u vezi sa Kosovom, stav prema nezavisnosti Kosova.

Da je Kosovo izgubljeno smatra 39% građana, dok je 46% stava da nije, a 15% je neodlučnih. Prilikom poređenja sa prethodnim talasima istraživanja uočava se blagi trend pada odgovora da je Kosovo izgubljeno. 

Nešto više od četvrtine (26%) ispitanika smatra da će ova Vlada priznati Kosovo, nešto više od polovine (52%) ispitanika smatra da ova Vlada to neće učiniti, dok 22% ne zna da se izjasni po ovom pitanju. 

Većina koju čini 75% građana ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU, dok bi 13% podržalo, a 12% je neodlučnih. U odnosu na prehodne istraživačke talase primetan je blagi opadajući trend u broju ispitanika koji ne bi podržali nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU.

Od ukupnog broja ispitanih, 45% ispitanika smatra da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suverenitet nad Kosovom, dok 38% smatra da jeste moguće, a 17% građana navodi da ne zna da odgovori. 

Čak 85% ispitanika ne zna šta je plan Vlade Srbije o Kosovu, to su u većoj meri žene, kao i ispitanici starosti do 44 godina. 

Nešto više od polovine, odnosno 54% ispitanika ne bi podržalo plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard, 21% bi podržalo ovaj plan dok četvrtina ispitanika nema mišljenje po tom pitanju.

Ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova najveći broj ispitanika bi glasao protiv: 64,9%, 13,6% ne bi izašlo na glasanje, 12% ne zna kako bi glasalo dok bi 9,5% glasalo za. U odnosu na prethodne istraživačke talase primetan je blagi porast ispitanika koji bi glasali za na referendumu.

68% ispitanika podržava uspostavljanje trajnog mira sa Albancima na Kosovu, 12% je onih koji su protiv a petina ne zna da odgovori. 

Preuzmite istraživanje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons