U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

SUDIJA SNEŽANA VUKOSAVLJEVIĆ-OBRADOVIĆ POVEROVALA U POPLAVLJENI HOTEL: DONETA PRESUDA U SLUČAJU INSTITUTA ZA EVROPSKE POSLOVE PROTIV TONČEV GROUP D.O.O U KORIST MINISTROVE FIRME

U martu 2020. godine započet je sudski proces u okviru kojeg je Institut za evropske poslove tužio Tončev group d.o.o. za grubo kršenje poslovnog ugovora nakon što je 22. aprila 2019. godine došlo do sabotaže javnog političkog dijaloga od strane ove firme. Podsećamo, niški hotel New City, koji je deo poslovne grupe Tončev group d.o.o, otkazao je gostoprimstvo Institutu za evropske poslove na dan održavanja #EUdebata pod nazivom „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“. U obrazloženju otkazivanja debate, samo nekoliko sati pred održavanja iste, navodi se da je cela sala poplavljena zbog havarije, u istinitost čega se sumnjalo jer hotel nije dozvolio timu Instituta da pristupi sali i uveri se u havariju, a hotel nije ponudio nijednu alternativu. Moderatorka debate trebalo je da bude Olja Bećković, a pred više od 200 Nišlija trebalo je da govore profesor medijske etike dr Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić.

Više od godinu dana od početka procesa, doneta je prvostepena presuda kojom je Privredni sud u Nišu obrazložio da hotel nije izvršio sabotažu debate, da je imao opravdan razlog za otkazivanje u vidu „više sile“, te da ne snosi nikakvu dalju odgovornost. 

Otkazivanje debate koja je je bila pre svega usmerena na slobodu medija i njeno stanje u Srbiji od strane hotela koji je u vlasništvu aktivnog političara i visokog funkcionera SPS-a, Novice Tončeva, Institut vidi kao sabotažu i sužavanje prostora za dijalog o važnim temama za sve građane, a presudu koja je doneta kao poruku sudstva u Srbiji da, ukoliko se nađete na suprotnoj strani u odnosu na političke moćnike kakav je ministar Tončev, nijedan ugovor i domaće pravo ne može da vas zaštiti. Ovime se dalje građani Srbije obeshrabruju da se bore za svoja prava kada su ona ugrožena od strane uspostavljenih moćnika u vlasti, a ionako urušen koncept vladavine prava i pravne države dodatno se obesmišljava.

Pravna nezaštićenost građana i pravnih lica koja nisu zaštićena formalnim i neformalnim vezama sa vladajućom koalicijom odavno je gorući i jedan od krucijalnih problema u Srbiji. Institut za evropske poslove uložio je žalbu na presudu i rešen je da, u ostvarenju svojih prava i odbrane prava građana na slobodu govora i medija, iscpri sve domaće, a zatim i međunarodne pravne instrumente kako bi ovaj slučaj bio rešen u korist pravde umesto političkih interesa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons