U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Stavovi građana Srbije prema Evropskoj uniji

Podrška članstvu najniža dok raste prosečna ocena odnosa Srbije i EU. Više od polovine građana smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, najveći prijatelji su Grčka i Mađarska, a neprijatelji Hrvatska i Velika Britanija; Nemačka se percipira i kao prijatelj i kao neprijatelj, u dobrosusedskim odnosima Mađarska zamenila BiH na prvom mestu, prati ih Severna Makedonija. Većina ispitanika smatra da Srbija ne treba da napusti put ka članstvu u EU, a da je sutra referendum, Srbija bi postala članica EU, ali sa najvećim brojem protivnika članstvu ikada zabeleženim.

Sedmu godinu zaredom, Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je u periodu od 4. do 14. marta 2022. istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i Evropske unije. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1228 ispitanika na teritoriji Srbije bez KiM, metodom prikupljanja podataka CAWi, kvantitativno istraživanje putem web panela. Teme su bile članstvo Srbije u EU, korist od saradnje sa EU, prijatelji i neprijatelji među državama, odnosi u regionu i put ka članstvu.

Prosečna ocena odnosa između Srbije i EU iznosi 2,85. Od ukupnog broja ispitanih, 45,9% građana Srbije odnos između Srbije i EU ocenjuje ocenom 3, ocenu 2 je dalo 20,9%, ocenu 4 je dalo 17,0% građana, 8,2% ispitanika ocenilo sa ocenom 1, dok je ocenu 5 dalo 3,1% ispitanika. 4,8% ispitanika nije znalo da ocenu odnose Srbije i EU. Uočava se blagi trend rasta prosečne ocene kroz talase, počevši od marta 2019.

Među ispitanicima, 45% podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji (to su u većoj meri visokoobrazovane osobe i ispitanici iz gradskih naselja), 43,0% ima suprotan stav, dok 12,3% njih nije umelo da se izjasni po ovom pitanju. U ovom istraživačkom talasu, zabeležena je najniža vrednost procenta ispitanika koji podržavaju, kao i najviša vrednost procenta ispitanika koji ne podržavaju članstvo Srbije u EU.

Više od polovine, odnosno 60% ispitanika smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU 27% smatra da Srbija nema koristi od saradnje sa EU, dok 13% njih nije umelo da se izjasni po ovom pitanju.

Na pitanje ko je najveći prijatelj Srbije, 24% ispitanika smatra da je to Grčka, 16% navodi Mađarsku, nešto manje navodi Nemačku (7%) i Francusku (6%), dok najveći broj ispitanika (28%) ne zna da se izjasni po ovom pitanju. Poredeći rezultate sa onim iz prethodnih istraživačkih talasa uočava se blagi, ali konstantan pad broja onih koji navode Nemačku, a značajan porast onih koji navode Mađarsku. Najvećim neprijateljom u Evropskoj uniji 22% ispitanika smatra Hrvatsku, zatim Veliku Britaniju 21% i Nemačku 18%, dok 33% ne zna da se izjasni.

Gotovo trećina ispitanika smatra da od susednih država najbolje odnose imamo sa Mađarskom, zatim sa BiH 21% i Severnom Makedonijom 11% dok se ostali odgovori javljaju u manje od 10% slučajeva.

Kada su u pitanju informacije o Evropskoj uniji, 43% građana smatra da nema dovoljno informacija dok 39,0% smatra da ima, a 18% ne zna. Najveći broj ispitanika navodi da informacije o EU očekuje da dobija putem medija (29%), zatim od Vlade Srbije (28%), od EU 14,0%, nevladinih organizacija 11%, parlamenta 10% i škola-fakulteta 7% dok se ostali odgovori javljaju u manje od 1% slučajeva.

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, 41% ispitanika navodi da bi glasalo ZA (muškarci, ispitanici sa najvišim nivoom obrazovanja kao i stanovnici gradskih naselja), 39% ima suprotan stav, 7% ne bi izašlo na glasanje, dok 13% njih ne zna kako bi glasalo. Poređenjem sa rezultatima iz prethodnih istraživačkih talasa zabeležena je najviša vrednost ispitanika ispitanika koji bi glasali protiv članstva Srbije u EU, postoji trend pada onih koji podržavaju članstvo Srbije u EU, najviša brojka neodlučnih („ne znam“), te je zabeležena najniža vrednost ikada onih koji ne bi izašli na glasanje.

Polovina smatra da Srbija ne bi trebalo da odustane od članstva u EU (u većoj meri muškarci, najmanje završena srednja škola, Istočna i Južna Srbija), dok 35% smatra suprotno, a 15% ne zna.

Detaljnije informacije i grafikonski pregled za 2022. i prethodnih šest godina, možete preuzeti ovde.

Pogledajte detalje istraživanja javnog mnjenja prema EU u prethodnim godinama:
2021.
2020.
2019.
2018.
2017.
2016.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons