U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Nasilje i pretnje nasiljem kažnjivi su zakonom, a tužilaštvo i policija da poštuju slovo zakona i izvedu pred lice pravde sve izgrednike

Institut za evropske poslove uputio je Obaveštenje Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal o postojanju sumnje da je lice iza naloga na društvenoj mreži Fejsbuk Igor Stojanović iz Prilepca počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti direktora Naima Lea Beširija tokom prethodnog vikenda. Pretnja je neprimerene sadržine za javnost, a sadrži odrednice: evropski izdajnici, LGBT bolesnici i kako će postupiti. Sve poruke koje smo čuli ovih dana od političara, neodgovornih lekara i verskih zvaničnika.

Pretnja da će se ugroziti sigurnost neke osobe napadom na život ili telo tog ili njemu bliske osobe je kažnjiva Krivičnim zakonikom kao krivično delo Ugrožavanja sigurnosti, za šta je zaprećena kazna do godinu dana zatvora. Takođe, pretnje nasiljem mogu biti i elementi drugih krivičnih dela, posebno iz oblasti protiv sloboda i prava čoveka i građanina.

Institut poziva tužilaštvo da preduzme zakonom predviđene radnje i privede pravdi lice iza naloga Igor Stojanovic iz, kako u nalogu stoje podaci, Prilepca.

Povećan je priliv pretećih poruka posle svakog političkog ili verskog govornika koji negira različitosti koje u našoj zemlji postoje, bilo da se radi o seksualnim, verskim ili nacionalnim, ali i političkim temama kao što su Kosovo, EU, NATO, region ili rat u Ukrajini. Poslednji govor patrijarha Irineja ohrabrio je mnoge da, pozivajući se na njegove delove govora, prete i šire mržnju. Takvo ponašanje je neprihvatljivo, a odgovornost za eskalaciju sukoba isključivo nose oni koji zapaljivom retorikom rade za lične i interese stranog faktora.

Tolerancija na nasilje i pretnje nasiljem u Srbiji je izrazito visoka, a politički i crkveni velikodostojnici neretko podstiču građane da se sa svakom različitošću, bilo u mišljenju, stavovima ili seksualnoj orjentaciji fizički razračunavaju.

Srbija neće biti dobra zemlja svojim građanima sve dok se ne uvede nulta tolerancija prema nasilju, bilo da je ono fizičko ili psihičko, gde se radi o pedofiliji, silovanju ili drugom obliku fizičkog ili emotivnog nasilja ili pretnji istom. Iako je direktor do sada primio na stotine pretnji, Institut više neće tolerisati i najmanji oblik pretnje i od sada će sve prijavljivati nadležnim organima.

Stop nasilju!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons