U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Sud da hitno poništi odluku Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani Evroparade

Institut za evropske poslove poziva sudske organe da zaštite ranije odluke Ustavnog suda koji je u četiri navrata proglašavao odluke Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani parade neustavnim.

Pozivamo sud da hitno i bez odlaganja poništi odluku MUP-a o zabrani Evroparade, a Vladu i policiju da obezbede da građani i građanke Srbije i njihovi gosti slobodno protestuju o zaštiti i unapređenju prava LGBT+ zajednice.

Ovakva odluka MUP-a sramotna je i protivustavna, a Srbija pod ovom političkom većinom srlja u autoritarno političko uređenje kojim upravljaju agresivne i nasilne ruske produžene ruke.

Tužilaštvo i policija bi mogle da se pozabave licima i organizacijama koji u poslednjih nekoliko meseci raspiruju mržnju na osnovu seksualnog, rodnog i nacionalnog identiteta, prete nasiljem i organizuju događaje kojim se građani i građanke zastrašuju. U suprotnom, odlazak ljudi iz Srbije će se rapidno povećati, evropske integracije će potpuno zamreti, a Srbijom će zavladati bezvlašće, siromaštvo i vladavina jačeg.

Još jednom, pozivamo sud da hitno i bez odlaganja poništi odluku MUP-a o zabrani Evroparade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons