U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Rezultati nagradnog konkursa

Institut za evropske poslove, u okviru projekta „Mladi protiv korupcije“, uz podršku Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona SAD i Ambasade SAD u Beogradu, raspisao je

NAGRADNI KONKURS

za učenike i učenice svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srbije. Tema konkursa i radova je bila korupcija, borba protiv korupcije i anti-koruptivni mehanizmi, te smo pozivali učenike i učenice da kroz svoje literarno i likovno umeće iskažu na koji način oni vide korupciju i šta za njih ona znači, kako korupcija utiče na njih i društvo i kako se najefikasnije boriti protiv korupcije.

Nagradni konkurs je bio raspisan u tri kategorije i to:

Osnovne škole

  1. Kategorija likovnih radova 
  2. Kategorija literarnih radova 

Srednje škole

  1. Kategorija literarnih radova

Autori i autorke nagrađenih radova primiće jednokratnu stipendiju u iznosu od:

I mesto – 20.000,00 RSD

II mesto – 15.000,00 RSD

III mesto – 10.000,00 RSD

Nagrađeni autori, autorke i njihovi roditelji/staratelji biće kontaktirani u vezi sa preuzimanjem nagrada u narednih 30 dana, nakon čega će biti potpisani ugovori i nagrade uručene.

NAGRAĐENI RADOVI

OSNOVNE ŠKOLE

Likovni radovi

Literarni radovi

 1. Dimitrije JEREMIĆ,

Korupcija i borba, tempere

V-2, Dragiša Mihailović, Kragujevac

 1. Dragana ĐORĐEVIĆ,

pesma, Moja Teorema,

VI-3, Ljupče Španac, Bela Palanka

 2. Lara MITROVIĆ,

Korupcija u zdravstvu, kombinovanom tehnikom

VIII-2, Dragiša L. Španac, Kragujevac

 2. Đurđa NOVELJIĆ,

pesma, Stop korupciji

V-1, Laza Kostić, Novi Beograd

 3. Nemanja RADOVANOVIĆ,

Uzbunjivači, bojice

I-1,  Dule Karaklajić, Lazarevac

 3. Andrej JOVIĆ,

pesma, Korupcija

VIII-1, Branko Radičević, Vranje

SREDNJE ŠKOLE

Literarni radovi

 1. Mihailo JOVANOVIĆ, pesma, Korupcija

II-2, Muzička škola Stevan Hristić, Kruševac

 2. Nina GAVRILOVIĆ, esej, Korupcija

II-b, Matematička gimnazija, Beograd

 3. Predrag MIHAJLOVIĆ, pesma, Korupcija i anti-koruptivni mehanizam

I-3, Negotinska gimnazija, Negotin

Dozvolite mi da čestitam svima koji su u tesnoj konkurenciji osvojili nagrade. Vaša kreativnost, pronicljivost i orginalnost vodili su promišljanju kompleksnog fenomena koji direktno utiče na našu budućnost. Hvala vam što ste prikazali negativan efekat korupcije na društvo i svakog od nas, ali i na ukazivanje na moguće puteve borbe protiv nemani.

U ime komisije koja je zasedala potvrđujem da zadatak nije bio lak, da izrazito cenimo trud svih učesnika i učesnica u konkursu kao i zalaganje njihovih nastavnika i nastavnica. Posebno se zahvaljujemo svima koji su učestvovali, a ovom prilikom onima koji su ostali nenagrađeni poručujemo da je vaš trud prepoznat i zahvaljujemo vam se na vremenu koje ste izdvojili za ovaj konkurs. Zahvaljujemo se i roditeljima koji su pružili podršku učesnicima konkursa.

Iako ga možda ne mogu imenovati, problem korupcije mladima je itekako vidljiv i poznat. U prilog tome svedoči i činjenica da se sektori zdravstva, policije i školstva posebno prepoznaju u literarnim i likovnim radovima učenika i učenica.

U nadi da je ovo naš mali doprinos prevenciji korupcije u Srbiji pozivamo vas da o fenomenu govorimo i da glasno ukazujemo na pojavne oblike koje kvare društvo, dušu i telo.

U ime komisije,

Naim Leo BEŠIRI

Direktor Instituta za evropske poslove

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons