U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Pravosnažna presuda: hotel ministra Tončeva New City kažnjen sa pola miliona dinara zbog otkazivanja debate Instituta

Niški hotel New City, vlasništvo ministra Tončeva, odlukom Privrednog suda u Nišu kažnjen je sa 470.740,53 dinara zbog otkazivanja debate o slobodi govora Instituta za evropske poslove. Otkazivanje debate koja je trebala da se održi 22. aprila 2019. pod nazivom „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“ izazvalo je ozbiljne sumnje u obrazloženje hotela, koji je tvrdio da je cela sala poplavljena zbog havarije. Institut za evropske poslove osporio je ovu tvrdnju u sudskom procesu koji je trajao četiri i po godine.

Na debati je bila najavljena kao moderatorka novinarka Olja Bećković, a kao govornici pred više od 200 građana Niša trebalo je da se pojave profesor medijske etike dr Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić, i zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić. Prvobitno je savetnica predsednika Srbije, Suzana Vasiljević, potvrdila svoje učešće na debati, a zatim otkazala.

Otkazivanje gostoprimstva hotela New City, koji je u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a Novice Tončeva, Institut doživljava kao sabotažu i sužavanje prostora za dijalog o važnim temama za sve građane. O problemu zatvorenih javnih prostora za kritičko razmišljanje u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i drugim gradovima, obavestili smo Evropsku Komisiju i Delegaciju Evropske unije u Srbiji. Institut obaveštava i širu javnost da je sve teže organizovati otvorene diskusije. Prostori koji su potvrdili, pa potom i otkazali svoje gostoprimstvo poslednjih godina, uključuju Bitef Teatar i Dvoranu kulturnog centra u Beogradu, Niški Simfonijski orkestar i Oficirski dom u Nišu, kao i pozorište Joakim Vujić u Kragujevcu. Svi su otkazivali pod različitim izgovorima, a najčešći je bio da su već imali zakazane događaje.

Institut za evropske poslove ističe svoju nepristrasnost u organizaciji debata, u kojima je učestvovalo više od 4000 ljudi i govorilo više od 80 govornika različitih političkih opcija, univerzitetskih profesora, predstavnika kulture, medija i stručnjaka, uključujući i one sa kojima Institut nema ništa zajedničko. Institut se izvinjava svim građanima Niša, govornicima, moderatorki i svim firmama koje su angažovane kao tehnička podrška zbog otkazivanja debate. Kao što smo i obećali, Hotel New City je danas platio kaznu zbog otkazivanja što uključuje i sudske troškove i zateznu kamatu. Međutim, najveći gubitak je nemogućnost diskusije sa građanima o ključnim temama.

Ova pravosnažna presuda treba da bude snažna opomena svim privrednim društvima da se uzdrže od postupaka koji bi mogli ugroziti demokratske vrednosti i javni dijalog. Važnost slobode izražavanja i otvorenog razgovora u društvu je ključna za razvoj demokratije i zajednice u celini. Incidenti poput ovog slučaja, u kojem je hotel otkazao gostoprimstvo za debatu o relevantnim temama, narušavaju demokratske procese i ograničavaju pristup javnim prostorima za dijalog. Pravosnažna presuda poslužiće kao podsećanje da se mora poštovati princip slobode izražavanja i prava na javne diskusije u svim segmentima društva, bez obzira na političku pripadnost ili interese.

Pozivamo građane Niša i drugih mesta u Srbiji da u diskusiji sa svojim političkim predstavnicima zahtevaju očuvanje javnih prostora za dijalog, a Institut obećava da će se ponovo vratiti u Niš.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons