U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Analiza izbornih lista za izbor narodnih poslanika Narodne skupštine Republike Srbije 2023. godine

Iako je ispoštovan zakonski kriterijum o pocentu žena na izbornim listama, samo četiri se nalaze u nazivu, a samo dve su nositeljke lista; Srbija ne sme da stane i Srbija protiv nasilja prednjače u visokom obarzovnom profilu kandidata dok je Mora drugačije u začelju; promenom formulara izbornih lista nemamo javno dostupan podatak o godištu kandidata dok je prosečan budući poslanik iz Beograda; Od velikih gradova Niš, Kragujevac i Leskovac su zanemareni; Samo je Zeleno-Levi front objavio biografije svih svojih kandidata.

Beograd, 8. novembar 2023.Treći izborni ciklus Institut za evropske poslove sprovodi temeljnu analizu izbornih lista kandidata za poslanike u Narodnoj skupštini predstavljenih na internet stranici Republičke izborne komisije (RIK). Cilj analize bio je pružiti javnosti dublje uvide u strukturu kandidata, fokusirajući se na ravnopravnost polova, obrazovnu strukturu i geografsku raspodelu. Želja nam je bila omogućiti građanima Srbije bolje razumevanje političkih opcija koje su im na raspolaganju na predstojećim izborima za parlament Srbije.

Ravnopravnost polova:

Opšti pregled izbornih lista ukazuje na poštovanje zakonskih normi koje propisuju minimalni procenat pripadnika manje zastupljenog pola. Međutim, i pored ispoštovane zakonske obaveze, nijedna od 18 proglašenih lista ne dostiže većinu žena, iako žene čine većinu u Srbiji, ostvarujući samo minimalne kvote propisane zakonom. Žene su zastupljene u nazivu četiri od osamnaest lista, a samo dve žene su na prvom mestu kao nositeljke lista.

Obrazovna struktura:

Obrazovna struktura kandidata predstavlja raznovrsnu kategoriju, ali nedostatak standardizacije podataka na sajtu RIK-a stvara izazove u interpretaciji obrazovnih profila kandidata. Većina lista ima kandidate sa višim ili visokim obrazovanjem i prednjače liste Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane i Srbija protiv nasilja. Izuzetak je lista Čedomir Jovanović – Mora drugačije, gde se primećuje veći broj kandidata sa srednjom stručnom spremom. Ponovo pozivamo RIK da obezbedi buduću standardizaciju ovih podataka kako bismo dobili preciznije uvide u obrazovni profil kandidata pored njihovog trenutnog zanimanja kako je sada propisano.

Geografska raspodeljenost:

Analiza pokazuje dominaciju kandidata iz Beograda na većini lista, s izuzetkom manjih političkih opcija. Lista Srbija protiv nasilja prednjači sa 99 kandidata iz prestonice, a prate je ista Saša Radulović (Dosta je bilo – DJB) – Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka – SDS) – Ana Pejić (Otete Bebe) – Dobro jutro Srbijo sa 93 i Srbija ne sme da stane s 80 kandidata iz glavnog grada. Analizirani su i drugi veliki gradovi poput Novog Sada, Niša, Kragujevca, Leskovca, i Subotice, a primetan je nedostatak predstavnika iz velikih gradova, posebno Niša, Kragujevca i Leskovca.

Samo je Zeleno-levi front objavio biografije svih svojih kandidata na svim nivoima izbora, dok se za mnoge kandidate većine lista ne može utvrditi njihov obrazovni profil niti radna biografija iz javno dostupnih izvora.

Prosečan kandidat na izborima za Narodnu Skupštinu Republike Srbije u 2023. godini predstavlja visokoobrazovanog muškarca iz Beograda čije godine ostaju nepoznate. U 2020. godini, prosečan kandidat na istim izborima bio je muškarac iz Beograda sa visokim obrazovanjem, star 44 godine, a na parlamentarnim izborima 2016, prosečan kandidat karakterisao se kao fakultetski obrazovani muškarac iz Beograda, star 43 godine.

Preporuka je da se u budućnosti najviši stečeni obrazovni profil s podacima gde je kandidat to zvanje stekao i trenutno zanimanje razdvoje kao kategorije. Istovremeno, izražavamo zabrinutost zbog nedostatka informacija o godinama kandidata, što ograničava potpunu sliku o starosnoj strukturi i otežava pravilnu analizu.

Ova analiza ima za cilj podsticanje transparentnosti i informisanosti građana, kao i apel za unapređenje standardizacije informacija na izbornim listama kako bi se omogućilo preciznije analize u budućnosti jer građani imaju pravo da znaju ko su kandidati i njihove biografije.

Za dodatne informacije, molimo kontaktirajte Institut za evropske poslove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons