Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Ministarstvo za evropske integracije da se uzdrži od određivanja ko ima pravo i na koji način da kritikuje stanje evropskih integracija Srbije, da više razgovara sa građanima o izazovima u tom procesu i da prestane da tretira civilni sektor kao opoziciju.

U jučerašnjem saopštenju Ministarstva za evropske integracije na najgrublji način i neprimerenim rečnikom se fondacija Fridrih Ebert, portal Juropijan Vestern Balkans (European Western Balkans) i njen urednik Nemanja Štiplija Todorović proglašavaju za „tzv. nevladin sektor“ i da se služe „trećerazrednim kritizerskim metodama, stavljajući se tako isključivo u funkciju produžene ruke određenih opozicionih krugova.“

Osuđujemo ovu neprimerenu reakciju ministarstva koje vodi ministarka Jadranka Joksimović i vidimo ga ne samo kao napad na portal koji je relevantan izvor informacija o EU integracijama već kao napad na civilni sektor i pokušaj monopolizacije diskusije o stanju reformi u okviru EU integracija. Reakcija ministarstva je usledila posle okruglog stola „Evropske integracije Srbije 2016-2020: Koliko smo napredovali ka članstvu u EU?“ koji je održan juče u Beogradu, a gde je grupa eksperata analizirala napredak u određenim pregovaračkim poglavljima u okviru procesa pristupanja Srbije EU.

Izjava Nemanje Štiplija Todorovića da je u Srbiji „nestao entuzijazam kada je reč o evropskim integracijama, što i ne treba da čudi jer se u procesu priključivanja Evropskoj uniji već dugo ništa ni ne dešava, ili bar ne ništa važno“, nema ničeg spornog jer odražava stanje evropskih integracija Srbije u poslednje četiri godine.

Štaviše, pohvala ministarstva samom sebi u istom saopštenju da je „Srbija otvorila više od polovine pregovaračkih poglavlja“ zabrinjava. Prvenstveno zbog činjenice da je prošlo tačno šest godina i mesec dana od otvaranja pregovora. To Srbiju svrstava u red sa Crnom Gorom i Turskom kao zemlje koje najduže pregovaraju u istoriji, a kojima je glavni problem nesprovođenje reformi. Podsećamo da su za isto vreme, sve zemlje centralne i istočne Evrope završile pregovore ili postale članice.

Nije fer pripisati sva nesprovođenja reformi ministarki Joksimović, ali problem manjka interesovanja javnosti i najnižu podršku evropskim integracijama svakako možemo. Prema podacima samog ministarstva, u vreme mandata ministarke, podrška javnosti članstvu u EU tri puta je bila na istorijskom minimumu, da bi se u decembru 2019. našla na nešto više od 50%.

Glavni razlog manjka podrške EU integracijama, pored užasno dugog procesa i geostrateških prilika, je činjenica da građani malo znaju o tome šta su EU integracije i kako doprinose boljem životu građana. Prema istraživanju javnog mnjenja Instituta za evropske poslove u martu 2019. čak 46% građana tvrdi da nema dovoljno informacija o EU i ogromna većina skoro 30% očekuje te informacije od Vlade Srbije. Upravo je Ministarstvo za evropske integracije odgovorno za sprovođenje Nacionalne strategije komunikacije o pristupanju Srbije EU koju je vlada usvojila u oktobru 2011. godine.

Na kraju, ministarka Jadranka Joksimović zamera organizatorima što ministarstvo nije pozvano da govori, a upravo je njeno ministarstvo odlučilo koje su organizacije podobne, a koje ne za ugostiti njihove predstavnike. Institut je uputio pet poziva ministarki da govori na nekom od naših događaja u vezi sa EU integracijama, uključujući i otvoren poziv da sama izabere datum u toku godine i još uvek nema nikakvog odgovora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons