Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

Mladi regiona spremni za saradnju

mladi konferencija u bguŠestodnevna konferencija „Mladi ambasadori pomirenja“,na kojoj je prisustvovalo 20 omladinskih aktivista sa područja Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, u organizaciji Omladinskog odbora za obrazovanje, završena je juče.

Konferencija je održana u Beogradu od 3. do 8. septembra, sa idejom da se osnaže multi-perspektivne diskusije u vezi sa temom o budućnosti regiona bivše Jugoslavije. Sadržaj konferencije je uključio četiri okvirne tematike: Istorija i ljudska prava, ljudska prava i konflikti, Evropa i realnost i etnička pripadnost i nacionalizam.

Šestodnevni seminar je uključivao razmjenu iskustava, druženje, predavanja eminentnih stručnjaka, političara, aktivista kao i posjete državnim i nevladinim institucijama. 

Istoriju regiona sa osvrtom na bivšu Jugoslaviju predstavio je Srđan Milošević, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. Učesnici konferencije su imali priliku i da posjete Specijalni sud za ratne zločine i organizovani kriminal, gdje su mogli da saznaju o načinu funkcionisanja institucije, njenoj ulozi u pomirenju, i važnosti da se sve kriminalne afere trebaju procesuirati. U sklopu konferencije učesnici su posjetili i Antikorupcijsku agenciju, Agenciju za zaštitu ravnopravnosti i razgovarali sa Sašom Jankovićem, ombudsmenom.

Evropski put Srbije je predstavila prof. Milica Delević, a domaćin u Narodnoj skupštini Srbije bio je član parlamenta Žarko Korać koji je prezentovao rad te institucije.

Prof. istorije, Dubravka Stojanović, je prenijela mladima da je vrlo važno obrazovanje u domenu istorije koju učimo u školama, govoreći kako se istorija zloupotrebljava u političke i bilo koje druge svrhe. Predstavila je i projekat evropskih istoričara, čiji je cilj izrada udžbenika iz istorije, prihvatljivim za sve, sa posebnim osvrtom na važnije istorijske događaje, koje svaki narod tumači drugačije.

Ispred britanske ambasade u Beogradu, učesnike konferencije primio je ambasador Majkl Davenport, koji je poželio bolju saradnju i obećao podršku inicijativama mladih regiona.

Veliku pažnju je izazvalo izlaganje prof. Rade Trajković, člana parlamenta Kosova, koja je istakla važnost pomirenja, uloge mladih i važnost opstanka srpskog naroda na Kosovu.

Učesnik konferencije, Damjan Jugović, iz Ugljevika, iznosi utiske:

„Konferencija je bila ispunjena kvalitetnim aktivnostima i omogućila je učesnicima da u vrlo kratkom periodu steknu veliko iskustvo, u pogledu informacija koje su pružene, i sa čije strane. Mladi regiona su mogli zaključiti da se istina u većini slučajeva nalazi negdje u sredini, kada se sagledaju sve strane, svačiji pogledi, i da napokon shvate da je jedina izvjesna budućnost našeg regiona u saradnji i dijalogu. Nakon ove konferencije, stekao sam vrlo drage prijatelje, a učesnici su dužni da napišu kratke eseje vezano za region sa osvrtom na važnost pomirenja i kreiranje budućnosti. Mladi su spremni da saradjuju, da prevazidju predrasude i da rade za bolji standard, veću toleranciju i otvore vrata ka Evropi, jer pravo na to nam niko ne može uskratiti“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons