Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

Informacija o održanim P2P edukacijama

 Amra Piric P2P Photo2Bratunac,

Septembar 2012

Forum žena općine Bratunac

Tokom seminara o ženskom aktivizmu i aktivnoj ulozi žena u izgradnji stabilne društvene sredine, realizovano je i informativno predavanjeo o programu „Omladinski ambasadori pomirenja“.

U organizaciji Foruma žena općine Bratunac ( Republika Srpska, BiH) i HO Horizonti iz Tuzle ( FBiH, BiH) pomenuti seminar je upriličen za učesnice i aktivistkinje iz oba entiteta Bosne i Hercegovine, sa predavačima/fascilitatorima iz Republike Srbije.

Ovaj događaj bio je pogodna prilika za prezentaciju studijske posjete realizovane kroz projekat „Omladinski ambasadori pomirenja“ kao i informisanja učesnica o daljima projektnim aktivnostima u kojima mogu uzeti učešće.

Amra Piric P2P Photo3Tokom informativnog predavanja, učesnicama su prezentirani lični utisci stečeni tokom učešća u pomenutom programu, kao i činjenice da projekat implementira Omladinski odbor za obrazovanje uz finansijsku podršku britanske ambasade u Republici Srbiji. Prezentiran je i cjelokupni program, pri čemu su učesnice nizom pitanja i aktivnom diskusijom o pojedinim aktivnostima mogle steći uvid u svrhu i značaj suživota u zemljama regije. Osim navedenog, tokom predavanja naglašeno je da svaka od učesnica može aplicirati za učešće u programu te im je detaljno prezentirano na koji način, gdje i u kojem vremenskom okviru mogu aplicirati za pomenutu projektnu aktivnost.

Potrebno je istaknuti, da su učesnice bile različitog etničkog i geografskog porijekla ( riječ je dosljenicima, prognanicima i pripadnicama etničkih manjina, mahom iz ruralnih sredina) i činile su izuzetno osjetljivu grupu na sve društvene stagnacije, promjene, stavove ( političke i religijske) i kao takve su bile izuzenta prilika za prezentaciju projekta „Omladinski ambasadori pomirenja“.

Tuzla,

Novembar, 2012

Srednja ekonomsko- trgovinska škola

Kroz raniju saradnju sa srednjom Ekonomsko- trgovinskom školom, dogovoreno je prezentovanje projekta „Omladinski ambasadori pomirenja“ za učenike koji su aktivni pri Civitas sekciji. Kako je informativna sesija bila upriličena tokom otvorenog poziva za učešće u pomenutom programu, sadržaj predavanja je bio baziran na prenošenju informacija i motiviranju potencijalnih interesanata za učešće.Amra Piric P2P Photo1

Dvadesetak učenika imalo je priliku upoznati se sa osnovnim informacijama o implementatoru, donatoru i načinu apliciranja u datom vremenskom roku. S obzirom da pojedini prisutni učenici nisu bili punoljetni upućeni su, da s ciljem dobijanja pravilne informacije i adekvatne pripreme, upit adresiraju na Omladinski odbor za obrazovanje.

Bitno je spomenuti da su direktorica pomenute škole i profesorica, voditeljica Civitas sekcije, ponudile podršku učenicima, prvenstveno zbog mogućeg odsustvovanja sa nastave, ukoliko bi prošli selekciju .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons