Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

Media Activity – Tamara Bilbija

“Valcer sa Bashirom” večeras u Biciklističkoj kuhinji

Anti-ratni animirani film pod nazivom “Valcer sa Bashirom” reditelja Arija Folmana biće prikazan u sredu, 17. septembra u 20 časova u kafiću “Culture Exchange”.

culture_exchange

Povod ove projekcije je projekat “Omladinski ambasadori pomirenja”, seminar na temu mirenja država balkanskog regiona, koji je od 7. do 12. septembra održan od Beogradu a u organizaciji Omladinskog odbora za obrazovanje, uz podršku Britanske ambasade u Srbiji. Učesnici ovog programa bili su napredni studenti iz oblasti društvenih nauka i mladi profesionalci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i sa Kosova.

Prema rečima predstavnice-ambasadorke Srbije na seminaru Tamare Bilbije, ideja programa bila je da podstakne multi-perspektivni pristup diskusijama o temama od suštinske važnosti za sve zemlje bivše Jugoslavije.

seminar_bg1

“Smatramo da je razmena iskustava među mladim ljudima poreklom iz susednih zemalja, od kojih se svaka nalazi u različitoj fazi tranzicije, od koristi za rađanje novih ideja i prevazilaženje sukoba iz prošlosti. Verujemo da je jedino na ovaj način moguće doći do mirnog rešavanja sukoba i zajedničkog napretka regiona”, kaže za 021.rs Bilbija i dodaje da će mladi ambasadori iz navedenih zemalja aktivno raditi na saradnji i pomirenju među bliskim državama. “Znanje koje sam stekla tokom boravka u Beogradu nastaviću da razvijam, a nadam se da ću zajedno sa svojim kolegama uspeti u misiji da se mladi ljudi sa ovih prostora okrenu zajedničkoj i lepšoj budućnosti”, poručuje Tamara Bilbija.

seminar_bg2

Inače, film “Valcer sa Bashirom” premijerno je prikazan na Kanskom festivalu 2008. godine, a nagrađen je za originalni, hrabri i iskren pristup složenim temama.

Radio 021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons