U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Informacija o održanim P2P edukacijama

 Amra Piric P2P Photo2Bratunac,

Septembar 2012

Forum žena općine Bratunac

Tokom seminara o ženskom aktivizmu i aktivnoj ulozi žena u izgradnji stabilne društvene sredine, realizovano je i informativno predavanjeo o programu „Omladinski ambasadori pomirenja“.

U organizaciji Foruma žena općine Bratunac ( Republika Srpska, BiH) i HO Horizonti iz Tuzle ( FBiH, BiH) pomenuti seminar je upriličen za učesnice i aktivistkinje iz oba entiteta Bosne i Hercegovine, sa predavačima/fascilitatorima iz Republike Srbije.

Ovaj događaj bio je pogodna prilika za prezentaciju studijske posjete realizovane kroz projekat „Omladinski ambasadori pomirenja“ kao i informisanja učesnica o daljima projektnim aktivnostima u kojima mogu uzeti učešće.

Amra Piric P2P Photo3Tokom informativnog predavanja, učesnicama su prezentirani lični utisci stečeni tokom učešća u pomenutom programu, kao i činjenice da projekat implementira Omladinski odbor za obrazovanje uz finansijsku podršku britanske ambasade u Republici Srbiji. Prezentiran je i cjelokupni program, pri čemu su učesnice nizom pitanja i aktivnom diskusijom o pojedinim aktivnostima mogle steći uvid u svrhu i značaj suživota u zemljama regije. Osim navedenog, tokom predavanja naglašeno je da svaka od učesnica može aplicirati za učešće u programu te im je detaljno prezentirano na koji način, gdje i u kojem vremenskom okviru mogu aplicirati za pomenutu projektnu aktivnost.

Potrebno je istaknuti, da su učesnice bile različitog etničkog i geografskog porijekla ( riječ je dosljenicima, prognanicima i pripadnicama etničkih manjina, mahom iz ruralnih sredina) i činile su izuzetno osjetljivu grupu na sve društvene stagnacije, promjene, stavove ( političke i religijske) i kao takve su bile izuzenta prilika za prezentaciju projekta „Omladinski ambasadori pomirenja“.

Tuzla,

Novembar, 2012

Srednja ekonomsko- trgovinska škola

Kroz raniju saradnju sa srednjom Ekonomsko- trgovinskom školom, dogovoreno je prezentovanje projekta „Omladinski ambasadori pomirenja“ za učenike koji su aktivni pri Civitas sekciji. Kako je informativna sesija bila upriličena tokom otvorenog poziva za učešće u pomenutom programu, sadržaj predavanja je bio baziran na prenošenju informacija i motiviranju potencijalnih interesanata za učešće.Amra Piric P2P Photo1

Dvadesetak učenika imalo je priliku upoznati se sa osnovnim informacijama o implementatoru, donatoru i načinu apliciranja u datom vremenskom roku. S obzirom da pojedini prisutni učenici nisu bili punoljetni upućeni su, da s ciljem dobijanja pravilne informacije i adekvatne pripreme, upit adresiraju na Omladinski odbor za obrazovanje.

Bitno je spomenuti da su direktorica pomenute škole i profesorica, voditeljica Civitas sekcije, ponudile podršku učenicima, prvenstveno zbog mogućeg odsustvovanja sa nastave, ukoliko bi prošli selekciju .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons