Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

Mladi ambasadori pomirenja

jelenavranesU Beogradu od 03. do 08. septembra 2012. godine održana je studijska poseta u okviru programa Youth Reconciliation Ambassadors, koji ogranizuje Omladinski odbor za obrazovanje u saradnji sa ambasadom Velike Britanije u Beogradu. Programu je prisustvovalo dvadeset učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova. Polaznici programa su imali priliku da prisustvuju predavanjima i diskusijama na temu bivše Jugoslavije, tranzicione pravde, suočavanja sa prošlošću, evropskih integracija, takođe, i da posete neke od institucija Republike Srbije i na taj način se upoznaju sa njihovim radom.

Ovaj dobro osmišljen program je jedinstvena prilika da se mladi upoznaju bliže sa dešavanjima u našoj najbližoj prošlosti i načinima kako da bolje sarađujemo u budućnosti. Nažalost, više od jedne decenije od završetka sukoba naša društva se nisu u potpunosti suočila sa prošlošću i to ometa dalju uspešnu saradnju. Ovakvi programi pružaju priliku da mladi razmene svoja mišljenja i načine pospešivanja saradnje u regionu, otvore teme koje su, možda još uvek teške i neprijatne i rade na njihovom prevazilaženju. Kao dodatak tome, ovo je bila i prilika da se druge kulture iz regiona bolje upoznaju i na taj način obogatimo naša razumevanja regiona i njegovih prilika.

Program Youth Reconciliation Ambassadors pored studijske posete Beogradu pod nazivom “Come toBelgrademeet the Region” obuhvata i međuvršnjačku edukaciju, koju će mladi ambasadori obaviti u svojim sredinama. Na ovakav način osim učesnika seminara ideja pomirenja će biti promovisana i ostalim sugrađanima. Druga generacija polaznika programa Youth Reconciliation Ambassadors prisustvovaće studijskoj poseti koja će se održati u Beogradu od 23. do 28. decembra 2012. godine. Novih dvadeset polaznika će imati priliku da iz prve ruke sazna za prednosti ovog programa, kao i da o tome izvesti širu javnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons