Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

Mladi ambasadori pomirenja u regionu

U Beogradu je od 3. do 8.og septembra održana studijska poseta “Dođi u Beograd, upoznaj region” u okviru projekta Omladinski ambasadori pomirenja koje organizuje Omladinski odbor za obrazovenje uz podršku ambasade Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. Program je ugostio 20 studenata i studentkinja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

Ucesnici ovog seminara,imali su priliku da prisustvuju predavanjima izabranih predavaca I edukatora koji su svoje znanje izneli na njima svojstven I najbolji moguci nacin trudeci se da maksimalno doprinesu sazrevanju svesti mladih o vaznosti pomirenja u regionu kako bi svima bilo lakse a granice I predrasude bile izbrisane.

Polaznici su slusali o fenomenu bivse Jugoslavije,suocavali se sa prosloscu,drzali debate o Evropskoj Uniji,kroz razne posete institucijama upoznali se sa radom Tužilaštva za ratne zločine, Fonda za humanitarno pravo, Agencije za borbu protiv korupcije, Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti,takodje upoznali se i sa radom aktuelnog Ombudsmana Sase Jankovica.

Mlade nade posetile su zgradu Narodne Skupstine u Beogradu i imale priliku da se upoznaju sa lepotama ovog grada.

Projekat je osmisljen tako da polaznici nakon zavrsene edukacije imaju zadatak da znanja koja su stekli prenesu svojim vrsnjacima I da o tome izveste javnost.

Od 23. do 28. decembra 2012. godine u Beogradu bice odrzan jos jedan ovakav projekat na kome ce jos 20 studenata I studentkinja moci da saznaju mnogo toga I sto je najbitnije po zavrsenom programu prenesu svoja znanja.

Vrlo lepa I porodicna atmosfera krasila je ovu dvadesetorku,a osmeh I entuzijazam nikada nisu nedostajali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons