Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

Ambasadori bolje budućnosti

Iako mnogi od nas nisu ni bili svesni toga, naše detnjstvo obeležilo je nekoliko ozbiljnih oružanih sukoba, čiji su tragovi, nažalost, još uvek tu. Imajući to u vidu, program Omladinski ambasadori pomirenja ima za cilj da pruži mladim ljudima u regionu (Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo i Srbija) priliku da razgovaraju i uporede iskustva svojih društava u procesima tranzicije i pomirenja u regionu koristeći evropske integracije kao pomoćni mehanizam. Jedan od učesnika pomenutog programa bio je Beograđanin Nikola Burazer, student Fakulteta političkih nauka, koji ekskluzivno za Roommate magazin govori o svom iskustvu u ovom projektu.

1. Ko su omladinski ambasadori pomirenja i koja je njihova misija?

– Omladinski ambasadori pomirenja su učesnici istoimenog programa Omladinskog odbora za obrazovanje, koji se održava uz podršku Britanske vlade. Program okuplja studente i mlade profesionalce iz regiona, sa ciljem da stvori regionalnu mrežu mladih koji će aktivno raditi na procesu pomirenja i doprineti mu u okviru svojih mogućnosti. Naša misija jeste kontinuiran rad na pomirenju među građanima država u regionu, na kako udruženo, tako i individualno. Program je započeo seminarom u Beogradu, a nastavlja se aktivnošću ambasadora u svojim društvima.

2. Koliko ljudi je učestvovalo u programu i iz kojih zemalja?

– Učesnici programa su studenti i mladi profesionalci iz Srbije, Kosova, Makedonije i Bosne i Hercegovine. U okviru moje generacije Omladinskih ambasadora pomirenja, u progamu učestvuje 20 mladih iz regiona. Kako je ovo četvrta generacija učesnika programa, broj ide i do 80 mladih ljudi.

3. Koje ste sve institucije obišli tokom trajanja seminara u Beogradu?

– Obišli smo Narodnu skupštinu Srbije, Vladu Srbije, Specijalni sud za ratne zločine, Fond za humanitarno pravo, Šefa delegacije EU u Srbiji Majkla Dejvenporta i Ambasadu Republike Hrvatske, a predavanja su nam držali i mnogi drugi predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija, kao i profesori Univerziteta u Beogradu.

4. Na kakav ste prijem naišli?

– Nisam bio iznenađen toplim prijemom na koji smo naišli u institucijama koje smo obilazili. Međutim, rekao bih da su kolege ambasadori iz regiona bili veoma zadovoljni prijemom i da su veoma ohrabreni onim što su ovde videli. Rekao bih da su ovakvi događaji upravo onakve spone među ljudima koje mogu pomoći pomirenju. Pozitivno iskustvo Albanaca i Bošnjaka u Beogradu, kao i pozitivno iskustvo Srba u Prištini ili Sarajevu veoma su snažno sredstvo za postizanje pomirenja.

5. Šta je ono najznačajnije što ste naučili iz tog iskustva?

– Rekao bih da je najvažnije iskustvo iz ovog seminara saznanje da postoje mladi sa sličnim razmišljanjima širom regiona i da slika koju većina nas ima nije ni izbliza toliko mračna koliko bi se to iz medijskih izveštaja reklo. Lično sam angažovan i zainteresovan za pitanje pomirenja već duže vreme, te ovo za mene nije bilo iznaneđenje, ali je svejedno jedno veliko ohrabrenje. Kontakti i prijateljstva koji se formiraju tokom trajanja programa poput Omladinskih ambasadora pomirenja veliko su bogatstvo za koje sam siguran da će kod nekih trajati čitav život.

6. Koje aktivnosti planirate u budućnosti?

– Nakon završetka seminara, moje kolege i ja započeli smo medijsku i edukativnu kampanju, u kojoj ćemo pokušati da, u okviru svojih mogućnosti, promovišemo ideju pomirenja, njenu važnost za sva društva u regionu, a naročito za budućnost regiona kao celine. Kako pitanja poput ratnih zločina i odgovornosti za iste vrlo često okružuje jedan veoma čvrst sloj medijskog mraka i propagande širom regiona, ova aktivnost će zahtevati dosta hrabrosti i istrajnosti. Što se Beograda tiče, kolega ambasador Dušan Jovčić i ja organizovali smo 24. januara debatu i javnu diskusiju na Fakultetu političkih nauka pod nazivom „Kako doći do pomirenja u regionu?”, na kojoj su pored nas učestvovali i profesor Đorđe Pavićević i potpredsednik Narodne skupštine Žarko Korać. Kolegincice Ana Plavšić i Antonija Vidaković organizuju 30. januara u 18:00 sati u Info Room-u Kancelarije za mlade Beograda diskusiju na sličnu temu. Daljih aktivnosti će sasvim sigurno biti, ali će o njima tek biti razgovarano. Entuzijazam je u svakom slučaju na dosta visokom nivou.

Izvor: roomate.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons