Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

Hitno staviti službe bezbednosti pod civilnu kontrolu

Rešenjima Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koja su danas dostavljena Institutu za evropske poslove naloženo je Bezbednosno-informativnoj agenciji, Ministarstvu odbrane odnosno Vojnobezbednosnoj agenciji, i Višem sudu u Beogradu da dostave informacije o broju prisluškivanih fizičkih i pravnih lica u 2016. godini u roku od pet dana.

Sve tri institucije od kojih je Institut za evropske poslove tražio ove informacije na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja odbile su da tražene podatke dostave, pod različitim izgovorima. Osim pozivanja na to da su u pitanju podaci pod oznakom tajnosti, pozivali su se na formalnosti i jezičke konstrukcije zahteva kako bi izbegli dostavljanje informacija koje su važne za transparentnost rada ovih institucija.

Institut za evropske poslove podseća da ovo nije prvi put da bezbednosne službe pokušavaju da izbegnu da javnost obaveštavaju o ovom aspektu svog rada. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu već je utvrdio da je Republika Srbija prekršila pravo građana na slobodan pristup informacijama od javnog značaja nedostavljanjem traženih informacija.

Institut za evropske poslove poziva Narodnu skupštinu Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku preuzme civilnu kontrolu nad službama bezbednosti. Ta kontrola mora da bude efektivna i efikasna, i da garantuje rad bezbednosnih službi u okvirima Ustava i zakona Republike Srbije.

Nedovoljno dobra kadrovska rešenja na koja smo skretali pažnju i politička kontrola službi bezbednosti zajedno sa nedostatkom transparentnosti u njihovom radu negativno utiču na slobodu građana Srbije i demokratiju uopšte. Službe bezbednosti imaju važnu ulogu u bezbednosnom sistemu svake države, ali njihova zloupotreba i neadekvatan rad mogu da ostave dalekosežne posledice, u šta smo nažalost u prošlosti imali prilike da se uverimo i ubistvom Zorana Đinđića, premijera Srbije.

Tražene informacije deo su istraživanja o civilnoj kontrolu službi bezbednosti koje je Institut za evropske poslove sproveo u prethodnom periodu, i čiji nalazi i zaključci će uskoro biti objavljeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons