Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Deseti rođendan Instituta proslavljamo intimno, u izolaciji, suočavajući se sa istim društvenim izazovima zbog kojih smo se osnovali 2010: slaba zaštita ljudskih prava, visoka autoritarnost, manjak političke odgovornosti, loše obrazovanje, ograničena kritička razmišljanja, ugrožene manjinske grupe, nesuočavanje sa prošlošću i bez regionalne saradnje, aktivnog građanstva i sa sporim evroatlantskim reformama.

Šestoro tinejdžera, Aleksandar Zlatić, Ivan Grahek, Jelisaveta Belić, Milan Škobić, Naim Leo Beširi i Petar Čekerevac, posle meseci razgovora, 23.4.2010. osnovali su Omladinski odbor za obrazovanje koji će pet godina kasnije prerasti u Institut za evropske poslove.

Zaključno sa današnjim danom, imali smo 10.136 učesnika treninga, seminara, debata i konferencija u svim delovima Srbije, u delovima Regiona i Evrope starosti od 10 do 90 godina. Objavili smo 37 istraživanja, analiza i publikacija o odnosima Srbije i EU, SAD, Rusije i NATO, ljudskim pravima i o Kosovu. Našim aktivnostima, obišli smo više od 100 gradova u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Nemačkoj i Holandiji. Doprineli smo dijalogu o integracijama Srbije u EU i NATO, rešavanju pitanja Kosova i regionalnom pomirenju. Dali smo skroman doprinos boljem razumevanju ljudskih i manjinskih prava, odgovornosti političara, regionalnog pomirenja i borbe protiv ekstremizma. U više od 50 projekata u četiri programa, rezultati našeg rada kao i zagovaranje integracije Srbije u evroatlantske strukture objavljeno je u više od 500 medijskih članaka i priloga. Rasli smo! Od jednog donatora i prvog zaposlenog do desetine donatora, 17 kolega i koleginica i 15 stažista koji su prošli kroz Institut i više od 300 saradnika, predavača, govornika i radioničara! Verujemo da smo, na mikro nivou, doprineli da Srbija bude bolje mesto za život, gde su evropske vrednosti: ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, vladavina prava, ljudska prava, mir, blagostanje i borba protiv socijalne isključenosti i diskriminacije na boljem stupnju razumevanja nego što su bile pre.

Međutim, iako je Srbija, u načelu, bolje mesto za život nego pre deset godina, mnoge šanse su propuštene, a neke od vrednosti više su ugrožene. Šansa da se pomirimo sa sobom, drugima i posledicama Miloševićeve politike i nacionalističke ideologije još uvek ostaje neiskorišćena. Popis stradalih tokom devedesetih mora se napraviti, a društvo mora razgovoriti o uzrocima i posledicama društvenog devastiranja. Proces evropskih integracija važan je mehanizam u suočavanju sa lošim političkim odlukama, ali pitanja vladavine prava, korupcije, slobode misli, okupljanja i društvenog uređenja izuzetno su ozbiljna i zahtevaju političku zrelost i viziju koja još uvek nedostaje. Na predstojećim izborima će se videti i da li smo potpuno izgubili slobodu izbora, pravo za koje su se naši roditelji izborili 5. oktobra.

Hvala svima na podršci i saradnji. Nastavljamo da pratimo poštovanje ljudskih i manjinskih prava, javne odgovornosti državnih službenika, politike koje vode regionalnom pomirenju i kako se država bori sa ekstremizmom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons