U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Omladinski ambasadori pomirenja – „Beograd 2013“

Od 8. do 13. septembra je u Beogradu održan seminar „Omladinski ambasadori pomirenja“ (Youth Reconciliation Ambassadors) gdje su učestvovali mladi iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Makedonije.

Seminar je organizovao NVO „Omladinski odbor za obrazovanje“ u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u Beogradu, a podržala ga je i Misija OSCE-a u Srbiji.

yra1

Cilj ovog programa je pomirenje zemalja u regionu a teme koje su obrađene se odnosile na ljudska prava, ratne zločine u zemljama bivše Jugoslavije i proces integracije u EU i odnosi država Zapadnog Balkana, sa posebnim akcentom na Kosovo i Srbiju.

Učesnici su posjetili Parlament Srbije, Sudu za ratne zločine, sjedište OSCE misiji u Srbiji, ambasade Bosne i Hercegovine i Slovenije, vladu Srbije, Centar za ljudska prava i REKOM. Susreli se sa ambasadorima Njemačke, Velike Britanije kao i sa ambasadorom Kosova Valdetom Sadiku, zaduženog za odnose sa Srbijom, koji im je odgovorio na mnogobrojna pitanja u vezi odnosa dviju država ali i u vezi Kosova.

Od 25 učesnika, Kosovo je imalo 6 predstavnika. Jedan od učesnika je Admir Juković iz Mitrovice koji ističe da mu je najveći utisak ostavio susret sa ambasadorom Kosova.

„Najviše me je zainteresovalo gostovanje ambasadora Kosova za odnose sa Srbijom, gdje sam dosta toga naučio u vezi odnosa Kosova i Srbije. Atmosfera među nama je bila izvanredna. Tokom predavanja sam naučio dosta toga o kulturama i ratu u susjednim zemljama. Dokazali smo da možemo biti zajedno i ako smo bili iz različitih zemalja. Drago mi je što sam dio ovog projekta i što ću zajedno sa ostalim Mladim ambasadorima pomirenja raditi na pomirenju u zemljama zapadnog Balkana“, kaže Admir juković i dodaje da će svo znanje koje je stekao tokom ovog seminara prenijeti svojim prijateljima i da bi želio da i ubuduće ima ovakvih i sličnih seminara, gdje bi glavne teme bile pomirenje država zapadnog Balkana.

yra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons