U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Regionalne studijske posete

DSC_0866

Omladinski odbor za obrazovanje u saradnji sa Ambasadorm Velike Britanije i Misijom OEBS-a u Srbiji organizuje studijske posete zemljama u regionu u okviru šireg programa Omladinski ambasadori pomirenja koji obuhvata multiperspektivne studijske posete, vršnjačke edukacije, medijska pojavljivanja i pisanje eseja. Prve godine programa, učešće je bilo obezbeđeno za mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, Srbije i sa Kosova*. Od 2013. program je otvoren i za učesnike iz Makedonije. Učesnici programa su napredni studenti iz oblasti društvenih nauka i mladi profesionalci iz gore navedenih zemalja koji se bave evropskim integracijama.

Prva u nizu regionalnih studijskih poseta organizovana je u Bosni i Hercegovini od 15. do 18. oktobra 2013. godine, kada su alumni programa Omladinski ambasadori pomirenja posetili Srebrenicu, Sarajevo i Mostar.

Tokom studijske posete učesnici su posetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, gde su razgovarali sa porodicama žrtava genocida i lokalnim predstavnicima.

U Sarajevu u Tužilaštvu BiH, u Odeljenju za ratne zločine, Omladinski ambasadori razgovarali su o principu odgovornosti i efikasnosti u procesuiranju ratnih zločinaca, dok su o ulozi parlamenta u evro-integracijama i regionalnom pomirenju učesnici razgovarali sa članovima Parlamenta BiH.

Sa Mostarskim parohom Radivojem Kruljem diskutovali su o podeljenosti grada između tri naroda, dok su sa Ankicom Čović, zamenicom direktora Mostarske gimnazije, pričali o regionalnom pomirenju i tri nastavna programa u školama.

Cilj ovih poseta je da se akademsko obrazovanje naših učesnika poveže sa realnim pričama ljudi koji su bili direktno pogođeni konfliktima i da na taj način dobiju sveobuhvatniju sliku o događajima iz bliske prošlosti. Takođe, ideja je i da se učesnici upoznaju sa trenutnom situacijom u zemljama u regionu i da izvuku zaključke o obrascima koji se ponavljaju te doći do ideja kako ih modifikovati zarad modernizacije društava u kojima žive.

Agenda

Agenda – Regionalne studijske posete

Radivoje Krulj

Radivoje Krulj, Mostarski paroh

Naim Leo Beširi

Naim Leo Beširi, Omladinski odbor za obrazovanje

Dušan Jovanović

Dušan Jovanović, Misija OEBS u Srbiji

Ankica Čović, zamenica direktora Mostarske gimnazije

Ankica Čović, zamenica direktora Mostarske gimnazije

Elton Fidovski

Elton Fidovski

Tijana Corgić

Tijana Šorgić

Mirko Mijailović

Mirko Mijailović

Nenad Mišković

Nenad Mišković

Radovan Vukomanović

Radovan Vukomanović

Andrej Petrovski

Andrej Petrovski

Jovana Jovanović

Jovana Jovanović

Sanela Sadiković

Sanela Sadiković

Rejhan Kurbašević

Rejhan Kurbašević

Boris Jurošević

Boris Jurošević

Nedima Džaferagić

Nedima Džaferagić

Aleksandra Savevska

Aleksandra Savevska

Show Buttons
Hide Buttons