U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Vršnjačka edukacija – Nikola Rajčić

1

Šta je bila tema vršnjačke edukacije i na kojinačin je organizovana?
Debata – kultura   dijaloga

Interaktivna prezentacija

 

 

 

 

 

Opišite kako su reagovali učesnici vršnjačke edukacije na vaše izlaganje i kakav je uticaj ono imalo na učesnike.
 

Izbor teme je odličan, izaziva pažnju i želju za sticanjem novih znanja. Njihova reakcija navodi na zaključak da bi bilo korisno da se teme sa kojima smo se susretali tokom Simulacije rada parlamenta obrađuju na časovima građanskog vaspitanja. Moja generacija je otvorena i spremna da ono što nazivamo neformalnim obrazovanjem postane deo formalnog obrazovanja, jer će im takve radionice omogućiti lakše snalaženje i ostvarivanje bolje komunikacije kada izađu iz školske/studentske klupe.

 

 

 

Koja i kakva su pitanja postavljali učesnici vršnjačke edukacije i kako ste vi na to reagovali?
Moji vršnjaci nisu ni malo upoznati sa ulogom i radom kako republičkog parlamenta, tako i lokalne skupštine. Njihova pitanja bila su uglavnom vezana za obaveze poslanika. U poslanicima su videli osobe kojima je obaveza da ih uposle u javni sektor ili javna preduzeća. Potrudio sam se da im objasnim kako funkcioniše Narodna skupština Republike Srbije i koje su obaveze poslanika. Njihova reakcija daje nadu da sam bio uspešan.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons