U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Rezultati istraživanja „Profil članova Vlade Republike Srbije“

Prosečni član Vlade od 2001. do 2016. godine je muškarac, star 48 godina, iz Beograda, po struci ekonomista i centralno ka desno orijentisan u odnosu na politički spektrar.

Institut za evropske poslove sproveo je u maju i junu 2016. godine, istraživanje o profilu članova Vlade Republike Srbije u sazivima od 2001. do danas, na osnovu javno dostupnih izvora među kojima su i odluke o izboru predsednika, potpredsednika i ministara Vlade Srbije, koje donosi Narodna skupština. Analiza je izvršena na osnovu pet kategorija: polna struktura, starosna stuktura, mesto rođenja, obrazovna struktura i pozicioniranje na političkom spektrumu odnosno članstvo u političkoj partiji.

Pozivamo nadležne organe da budući sastav Vlade kvalitetnije reflektuje stanje u društvu, ali i da bude bolji od njega tamo gde je potrebno. Pozivamo mandatara i narodne poslanike da prilikom izbora buduće vlade obrate pažnju na ravnopravnost polova, učešće mladih u radu vlade, regionalnu raspodeljenost, obrazovnu strukturu i politički pedigre onih koji ulaze u njen sastav. Takođe, ovim istraživanjem želimo da upoznamo građane Srbije kako su izgledale vlade od demokratskih promena do danas.

Koji je to saziv Vlade koji je imao najmanje ministarki, koji je najmlađi saziv Vlade, koji je levo orjentisan, a koji desno, odakle dolaze ministri i koji saziv ima najviše visoko obrazovanih članova, neke su od informacija koje ćete saznati nakon upoznavanja sa istraživanjem.

Ističemo neke od najzanimljivih nalaza istraživanja:

Kada je ravnopravnost polova u pitanju, najviše članica imala je Vlada Ivice Dačića, od 19 ministara, njih 5 su bile žene, što čini 35% ukupnog broja. Za njim sledi Vlada Aleksandra Vučića sa 4 žene od 19 ministara, dok je najmanje žena imala Vlada Zorana Đinđića, 2 od 22 (nakon rekonstrukcije broj se povećao na 4 od 20). Sledi Vlada Ivice Dačića posle rekonstrucije iz 2013. sa 2 žene od 22 ministra i prva Vlada Vojislava Koštunice sa takođe dve žene, ali od 19 ministara.

Najmađi saziv Vlade Republike Srbije su sazivi iz druge Vlade Vojislava Koštunice sa prosekom od 45 godina, i poslednji, iz 2014. sa takođe 45 godina. Najstariji sastav Vlade je za devet godina stariji od najmlađeg i to je sastav Vlade iz 2012 sa 54 godine.

Regionalna rasprostranjenost govori da je najveći broj članova vlade u proseku rođen u Beogradu, ali da se od 2011. taj trend menja. U drugoj Vladi Vojislava Koštunice iz 2007. od 25 ministara, 14 ministara rođeno je u Beogradu, a u Vladi Mirka Cvetkovića iz 2008. 13 od 27. Trend smanjenja broja ministara rođenih Beograđana počeo je posle rekonstrukcije iz 2011. kada je 11 od 21 članova vlade rođeno van Beograda, da bi se nastavio sa preko 50% članova Vlade koji nisu rođeni u Beogradu u rekonstruisanoj Vladi Ivice Dačića iz 2013. Pored Beograda, gradovi koji su dali najviše članova vlade su i Novi Sad, Niš i Šabac (3), i Kruševac, Sombor i Trstenik (2). Na kraju, Kragujevac nikada nije imao člana vlade.

Gotovo sve vlade imaju većinu fakultetski obrazovanih ministara i ministarki. Sazivi koji imaju najviše doktora nauka u svojim redovima, 13 članova vlade, jesu sazivi iz rekonstruisane Vlade Zorana Đinđića iz 2002., dok su jednog manje imale Zorana Živkovića i druga Vlada Vojislava Koštunice. Najmanje doktora nauka imala je Vlada Aleksandra Vučića. Smatramo da bi trebalo da članovi buduće vlade javnosti stave na uvid svoje diplome.

Kada je Mirko Cvetković bio na čelu Vlade Republike Srbije, taj saziv je u svojim redovima imao najveći broj ministara koji su bili predloženi ispred stranka koje su centralno do levo orijentisane i to 17 od ukupno 27, dok je Vlada Vojislava Koštunice 2004. imala najviše ministara koji su dolazili iz desno orijentisanih stranaka, 17 od 19.

Imajući u vidu da sastav vlade utiče na svetonazor i odluke koje vlada donosi, kako bi građani bili sigurni da vlada uvažava različita tumačenja, stavove i interese svih pozivamo mandatara i narodne poslanike da u nov sastav vlade izaberu bar 30% žena, po ugledu na Zakon za izbor narodnih poslanika, podmlade izvršnu vlast, uzmu u obzir regionalnu raspodeljenost, održe profil visokoobrazovanih, a što se tiče orijentacije, o tome su građani već odlučili.

Ostale rezultate istraživanja možete videti OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons